JOŠ PET OSOBA NAPUSTILO KUĆNU KARANTENU U PLOČAMA

0

 

3.Tijekom subote nitko se nije javio epidemiologu zbog kućne karantene ili samoizolacije u Pločama. Ako je takva situacija bila i kod liječnika obiteljske medicine,  broj osoba u samoizolaciji na gradskome području počeo je padati, jer je kućnu karantenu danas napustilo pet osoba.  Po tome bi broj osoba u samoizolaciji bio oko 55. Na području Grada Ploča i dalje nema osoba zaraženih koronavirusom.

Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, a sudjelovanje građana u toj borbi je ključno, izjavio je u subotu prof. Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, koji je nakon razgovora s ministrom zdravstva Vilijem Berošem  izrazio uvjerenje da možemo suzbiti virus u idućih četiri do šest tjedana. Prof. Đikić je hrvatskoj javnosti odlučio uputiti priopćenje u kojem, kako kaže, ističe stručne činjenice koje su važne da što prije savladamo ovu pandemiju.

 1. PRATIMO SAVJETE KRIZNOG STOŽERA – od najvećeg je značaja da svi: izbjegavamo kontakte, ostanemo doma, širimo točne informacije i zaštitimo bolesne i starije.2. DJELUJMO ZAJEDNO – članovi Kriznog stožera, zdravstveni radnici i svi građani – samo zajedno ćemo uspjeti.

  3. BUDIMO MOTIVIRANI – ako se svi budemo pridržavali uputa i dali podršku zdravstvenom sustavu velika je vjerojatnost suzbijanja širenja virusa unutar 4-6 tjedana i postepenog smanjivanja mjera izolacije (procjena na temelju podataka iz Kine). Zato je neophodna maksimalna motiviranost svih građana da uspijemo.

  4. TESTIRAJMO VIŠE – Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje intenzivirati mjere testiranja te otkrivati na vrijeme nove slučajeve. Nabavka modernih instrumenata te otvaranja više akreditiranih laboratorija širem Hrvatske moraju biti prioritet trenutnih ulaganja.

  5. ZAŠTITIMO GOSPODARSTVO I SOCIJALNO UGROŽENE GRAĐANE – solidarnošću prema onima koji su ugroženi, konkretnim financijskim ulaganjima, te boljom organizacijom gospodarstva u ovim kriznim trenucima. U tom su smislu ekonomski stručnjaci iznijeli niz prijedloga.

  6. OBRAZOVANJE GRAĐANA je ključno za dugoročni uspjeh – tijekom mjera izolacije neophodno je informiranje i obrazovanje šire javnosti (putem kratkih TV poruka, internetskih mreža, medijskih programa, savjeta stručnjaka). Trebamo slati kratke, jasne i široj javnosti razumljive upute čime ćemo potaknuti promjene u ponašanju i komunikaciji u budućnosti.

  7. BUDIMO INOVATIVNI – Obraćam se mladima jer oni mogu biti pokretači novih ideja, internetskih rješenja, praktične pomoći bolesnima i starijima, te biti promotori promjena u društvu. Primjerice, mladi mogu biti uključeni u rad mobilnih timova koji pomažu kod testiranja i opskrbe starijih i kroničnih bolesnika.

  8. KORISTIMO NAŠU ZNANOST I TEHNOLOGIJU – treba razmotriti i uvođenje seroloških testova koji detektiraju imunost osobe na koronaviruse (mjerenjem protutijela IgM i IgG) posebno za zdravstvene djelatnike. Trebamo više koristiti lokalno znanje i tehnologiju instituta širom Hrvatske.

  Virus ćemo sigurno pobijediti, no pitanje je koliko brzo i s koliko ljudskih i gospodarskih gubitaka. Odgovor na ovo važno pitanje ovisi o svima nama. Kao što sam naglasio: jedino zajedničkim djelovanjem i ljudskim odlikama poput znanja, odgovornosti, suradnje i solidarnosti možemo uspjeti u ovoj borbi. Vjerujem da Hrvatska i njezini građani imaju potrebne kvalitete i da ćemo zajedno savladati pandemiju koronavirusa, zaključio je profesor Đikić.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.