Pet je novooboljelih, četiri iz iste obitelji iz Trpnja, čekaju se rezultati još četiri uzorka

0

Pet je novooboljelih, četiri iz iste obitelji iz Trpnja, čekaju se rezultati još četiri uzorka

Imamo pet novih slučajeva zaraze u odnosu na jučer. To je još uvijek prema stručnjacima stabilno i zadovoljavajuće epidemiološko stanje no same brojke uvijek iznova upozoravaju da je stanje vrlo osjetljivo da je epidemija i dalje velika ugroza i dalje i da se sukladno tome trebamo i ponašati. Dobro je da zaraza nije ušla među zdravstveno osoblje tu imamo dobru sliku. Dobro je da epidemija nije ušla u stariju populaciju koja je najosjetljivija i najranjivija na djelovanje koronavirusa. To pokazuje da smo se dobro ponašali u ovom vremenu i da smo se pridržavali samoizolacije i svih propisanih mjera – kazao je župan Dobroslavić.

Zahvalio je Vladi i Stožeru što su utvrdili nove kanale nabavke zaštitne opreme jer ‘bila je svojedobno bojazan hoćemo li i koliko možemo izdržati sa zaštitnom opremom koju imamo’. Također, zahvalio je svima koji su se javljali stožeru i županiji i nudili pomoć u ovoj situaciji. Situacija je ozbiljna, kazao je, ali i stabilna te je potrebno i dalje se pridržavati propisanih mjera.

– Do sada je iz DNŽ ukupno poslano 258 uzoraka, 39 je pozitivnih osoba na području županije, a u ovom trenutku očekujemo još rezultate četiri uzorka. U karanteni su dvije osobe i na sreću u protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije. Zahvaljujem se svima koji se drže uputa nacionalnog stožera. Zaštitna oprema je na putu prema Dubrovniku. Mi tijekom sutrašnjeg dana ćemo opremu raspodijeliti svim zdravstvenih ustanovama a sukladno odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Oni su odredili koj akoličina opreme ide pojedinoj zdravstvenoj ustanovi – kazao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo. Rečeno je,među ostalim, i kako je dio opreme već stigao očekuje se jošp jedna pošilja, odnosno dio donacije UNUCEF-a, a i ‘županijski stožer je našao određene kanale te je naručena dodatna otprema’.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je kako je za sada na Odjelu za zarazne bolesti OBD hospitalizirano deset pozitivnih pacijenata.
– Nemamo trenutno ni jednog intubiranog pacijenta kao ni u jedinici intenzivnog liječenja. Do sada imamo troje pacijenata koji su zbog svog općeg stanja transortirani sa svim mjerama izolacije u KBC Split Ustanovu za respiraciju Križine i oni su još uvijek u teškoj situaciji ali za sada stabilno. Osim jednog potvrđenog zaraženog liječnika OBD nismo do sada imali novih slučajeva unutar ustanove tako da možemo stanje nazvati stabilnih i nepromijenjenim – kazao je ravnatelj Bekić i zamolio sugrađane da se pridržavaju mjera i preporuka zdravstvenih djeatnika i stožera civilne zaštite u borbi protiv koronavirusa.

Lakic– Od pet novozaraženih četvero ih je iz jedne obitelji iz Trpnja koji su bili u samoizolaciji i koji su kontakti kontakata iz Zaračne luke to je ona veza od početka. Peti novozaraženi za njega još ne znamo izvor zaraze. Od jučer jedna pozitivna osoba za nju postoji mogućnost da se zarazila u Njemačkoj jer je tamo bila početkom ožujka. Ukupno smo do sada obradili 252 kontakta u našoj županiji – kazao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

Na području doline Neretve nema zaračenih koronavirusom. S područja Konavala je 16 oboljelih, Dubrovnik 15, Trpanj pet, Župa dva i Vela Luka jedna osoba. Prosječna dob je 52 godine. najmlađa zaražena sooba ima 15 godina, a najstarija 77. Najviše ih ima u dobnoj skupini od 50 do 59 godina.

Ravnatelj Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević osvrnuo se na rad punktova na kojim se kontroliraju prilazi administarstivnim središtima.

– Kontrola je između pojedinih gradova i općina ne uvijek na administrativnim granicama jer smo prilikom postavljanja punktova vodili računa o pogodnim mjestima za zaustavljanje kako bi pri tom i građani i službenici bili sigurni. Uvažavamo primjedbe čelnika jedinica lokalnih samouprava i pojedinih građana i pokušat ćemo te punktove izmjesiit na mjesta kako bi zaista bili između jedinica lokalne samouprave. Iako već desetak dana provodimo kontrolu na punktovima tek jutros se na jednom pojavila gužva te se ispričavam građanima koji su morali dulje čekati – kazao je Pavličević i naglasio kako će PU rasporediti policijske službenike u većem broju kako bi na tom punktu u vrijeme vršnih opterećenja ubrzali protok ljudi preko punkta. Također, naglasio je kako su do sada evidentirali 14 slučajeva kršenja samoizolacije od strane 13 osoba, što znači da je jedna osoba to napravila u dva navrata.

Ravnatelj bolnice Marijo Bekić kazao je kako se primaju drugi pacijenti u bolnicu primjerice onkološki bolesnici.

– Svi onkološki pacijenti koji primaju terapiju u bolnici imaju za to predviđen poseban ulaz da se ne bi miješali s drugim osobama kako bismo njihovo teško zdravstveno stanje i pogoršanje tog stanja smanjili na najmanju moguću mjeru. Oni imaju točan protokol – pojasnio je Bekić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo komentirao je apel stanovnika Elafita u kojem ukazuju na daljnju mogućnost izvođenja građevinskih radova na otocima unatoč tome što je rečeno kako će isti biti zabranjeni.

– Nacionalni stožer nije donio odluku o zabrani građevinskih radova na području RH. Donio je odluku o ograničavanju linijskog prometa od 21. ožujka kojim se ograničilo svima onima koji nemaju prebivalište na otoku da trajektnom linijom na otok i dođu. S obzirom da sve odluke ne mogu obuhvatiti sve životne situacije koje nam se događaju. Definitivno da je s obzirom na ove dvije odluke ovo jedno granični pitanje. Zato smo mi u stalnoj komunikaciji po ovom pitanju i sa stožerom i sa gradom i sukladno dogovoru smo jučer uputili prema nacionalnom stožeru upit za daljnje postupanje po pitanju ovog slučaja. Nacionalni stožer se očitovao na način da građevinski radovi nisu zabranjeni u RH a da svaki poslodavac može organizirati prijevoz svojih radnika. Grad je uputio dodatno pojašnjenje i zasigurno da će gradski i županijski stožer postupiti sukladno uputama nacionalnog stožera – kazao je Cebalo.

Također, rečeno je kako je Vlada na sjednici donijela Izmjene i dopune Uredbe o graničnim prijelazima. Odlučeno je da se s 1. travnja zatvara stalni granični prijelaz na području grada Korčule te dva granična prijelaza koja su sezonskog karaktera, Vela Luka i Cavtat, a lučke uprave su upoznate s tom odredbom.

izvor: dubrovacki.hr

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.