OSVRT GRADONAČELNIKA KRSTIČEVIĆA – PROBLEM I REKONSTRUKCIJA DALMATINSKE ULICE

0

U cilju umirivanja javnosti ali i točnog informiranja, osvrnut ću se na jučerašnji nesretan događaj na raskrižju Dalmatinske ulice u Pločama i aktivnosti koje smo pokrenuli da takve situacije smanjimo na najmanju moguću mjeru.

Dragi sugrađani, svjesni opasnosti spomenutog raskrižja ovim putem molimo sve sudionike u prometu na dodatan oprez. Grad Ploče poduzima sve što je moguće u cilju podizanja razine sigurnosti i stoga smo s Hrvatskim cestama, u cilju poboljšanja prometnih i sigurnosnih elemenata prometnice, pokrenuli inicijativu izrade projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Dalmatinske ulice u Pločama.

Izrađen je idejni projekt rekonstrukcije prometnice i temeljem prikupljenih posebnih uvjeta javnopravnih tijela predan zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. Obzirom da se radi o državnoj cesti, nositelj projekta su Hrvatske ceste.

Obuhvat zahvata je ukupne duljine 900m (relacija nadvožnjak pokraj Jadranovog – trajektno pristanište), a predviđa prometne trakove širine 3,50 m, trakove za lijeva i desna skretanja širine 3,25 m, biciklističko pješačku stazu širine 2,50 – 2,80 m, pješačku stazu 1,60 – 2,40 m i zelenu površinu (pojas) duž ukupnog zahvata kako bi se povećala sigurnost pješaka i ostalih sudionika u prometu. Za ulaz i izlaz na autobusni kolodvor predviđen je dodatni trak za skretanje na isti.

raskrižje raskrižje2 raskrižje3 raskrižje4

Rekonstruirat će se tlocrtni elementi postojećeg križanja sa županijskom cestom ŽC6216 kod stanice tehničkog pregleda i značajno poboljšati horizontalna i vertikalna signalizacija. Na navedenom raskrižju projekt predviđa postavljanje semafora kao optimalno rješenje povećanja sigurnosti u prometu i usmjeravanja prometnih tokova.

Zbog jako lošeg stanja i nedovoljne izgrađenosti postojeće oborinske odvodnje, predviđena je izgradnja novog sustava na ukupnoj duljini zahvata.

Podsjetit ću vas da je Grad Ploče u 2019. godini postavio novu javnu rasvjetu u Dalmatinskoj ulici čime se značajno umanjila ugroza sudionika u prometu, prvenstveno pješaka koji su najugroženija skupina.

Projekt je, uzevši u obzir visoku frekvenciju prometa u Dalmatinskoj ulici, od iznimnog značaja za građane jer isti, uz izgradnju biciklističko pješačke staze, podrazumijeva rekonstrukciju neadekvatno uređenog raskrižja Dalmatinske ulice i Ulice Crna Rika (županijska cesta ŽC6216) na kojem se nerijetko događaju prometne nesreće.

Još jednom, apeliram na sve na dodatni oprez i molimo za strpljenje do konačne realizacije projekta.

izvor: FB

Share.

About Author

Comments are closed.