U SAMOIZOLACIJI 9 OSOBA KOJE SU BILE U KONTAKTU S ZARAŽENOM OSOBOM

0

10Nakon što se u Pločama pojavila prva osoba zaražena koronavirusom, saznajemo da je za devetero osoba za koje je procijenjeno da su sa zaraženom osobom bile u kontaktu, određena kućna karantena ili samoizolacija. Što to točno znači na pravi je način za portal „Kreni zdravo“ napisala pločanska studentica šeste godine medicine Tina Piskač.

Samoizolacija

Ako je nekome određena mjera samoizolacije, potrebno je:

  • Ostati kod kuće u prostoriji gdje osoba boravi sama. Izlazak iz kuće nije dozvoljen, osim ako je to prijeko potrebno.
  • Izbjegavati kontakt s ukućanima i ne koristiti zajedničke prostorije (izuzetak su wc, kupaonica).
  • Ne primati goste, prijatelje, rodbinu.
  • Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom.
  • Mjeriti temperaturu ujutro i navečer.
  • Pratiti simptome: mjerenje temperature, kratak dah, otežano disanje, kašalj, grlobolja. Ako se neki od navedenih simptoma pojavi, potrebno je hitno kontaktirati liječnika telefonom. U ovom slučaju odlazak kod liječnika nije opcija – prvi kontakt je telefonskim putem. Daljnju proceduru i transport do zdravstvene ustanove, ako je to potrebno, objasnit će i osigurati izabrani liječnik.
  • Prozračivati prostoriju u kojoj boravi osoba u samoizolaciji svaki dan. Dok god osoba koja je u samoizolaciji nema simptome, čišćenje prostora i pranje odjeće se provodi kao i inače.  U slučaju da osoba razvije simptome i dokaže joj se bolest potrebno je sve dostupne površine očistiti i nakon toga dezinficirati.
  • Osigurati posteljinu, ručnike i pribor za jelo koje će koristiti samo osoba koja je u samoizolaciji.

Ako je osoba koja je u samoizolaciji sama u stanu/kući, hranu i ostale potrepštine neka joj dostavi obitelj, prijatelji, susjedi, dostavljač ispred ulaznih vrata, po mogućnosti bez kontakta ili, ako je kontakt nužan, uz 1 – 2 metra razmaka i zaštitnu masku koja prekriva nos i usta.

Ako osoba koja je u samoizolaciji boravi sama u sobi u stanu/kući s drugim ljudima, hrana i potrepštine se ostavljaju ispred vrata sobe, bez kontakta. Što se tiče korištenja zajedničkih prostorija (wc, kupaonica) potrebno je te prostorije temeljito prozračiti prije nego ih koriste ostali ukućani te preventivno očistiti sredstvima za čišćenje koja sadrže dezinficijens (sve površine, kvake).

Zašto je samoizolacija važna?

Osobe koje su u samoizolaciji su zdrave osobe te će ih većina taj dvotjedni boravak i završiti kao zdrava, no manji dio će ipak oboljeti. Takve osobe su zarazne nakon pojave simptoma, ali i 1 – 2 dana prije početka bolesti. Upravo zbog zaraznosti dok još simptoma nema, samoizolacija je izuzetno važna.

Svrha samoizolacije je da se u slučaju razvoja bolesti zabilježi minimalan kontakt s drugima što kao cilj ima smanjenje širenja bolesti u populaciji, ali se štite i ukućani, prijatelji, kolege, šira obitelj te zajednica potencijalno zarazne osobe.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.