NACIONALNI STOŽER O NAJNOVIJIM INFORMACIJAMA O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ Preminulo osam osoba, u posljednja 24 sata 39 novozaraženih!

0

Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera objavio je da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj preminulo osam osoba. Također, novozaraženih je 39, što znači da je ukupno 1871 osoba u RH zazažena koronavirusom.

– Jučer je testirano 2539 ljudi, što je značajno više u odnosu na prethodne dane. Postotak pozitivnih je oko sedam posto, što znači da postotak pada – rekao je Beroš i osvrnuo se na preminule osobe.

– Sve su imali teške kornične bolesti. Od njih osam, šest je bilo na respiratoru.

Oporavljenih od koronavirusa je ukupno 709.

– Tražimo balans između svakodnevnih aktivnosti i odolijevanja zarazi. U velikom opterećenju može doći do urušavanja zdravstvenog sustava. U narednom razdoblju poduzet ćemo dodatne mjere prilagodbe zdravstvenog sustava. To nije lako napraviti jer moramo omogućiti tu brzu tranziciju, ali upravo to je u tijeku i sljedeći tjedan će jasne upute o novom načinu funkcioniranja zdravstvenog sustava biti upućene prema pružateljima i korisnicima – rekao je Beroš i dodao:

– Naporima hrvatske vlade jutros je sletio avion iz Šangaja sa 70 tona zaštitne opreme. Nastavak dolazaka očekuje se i sljedećih dana.

Na pressicu je došao i Andrija Mikulić koji je progovorio o valu zatvaranja restorana.

– Bilo je jako puno upita na ovu temu. U RH imamo 35.000 ugostiteljskih objekata, a kod njih 31 su utvrđene nepravilnosti. Osobno sam se uključio u ovaj predmet o kojem sada govorite – rekao je Mikulić i osvrnuo se na zatvaranje restorna Tekka.

– Izdano je usmeno rješenje za zatvaranje objekta, ali stranka je u ponedjeljak pozvana u inspektorat da dostavi dokumentaciju ako ju posjeduje. Nije se radio o tome što se on bavio dostavom hrane, nego što je netko postavio stol na javnu prometnu površinu i to nije smio. O tome se radi. Ako bude profesionalnih propusta od strane inspektora, iskoristit ću sve zakonske mogućnosti u tom dijelu.

– Dogovorio sam danas da će sutra u Državnom inspektoratu biti sastanak u 12 sati, gdje ćemo razgovarati o detaljima. Nije nam cilj ići represivno prema poduzetnicima, ali želim istaknuti: poštivanje zakona i zaštita zdravlja su nam primarne zadaće.

Dodao je da se ide u relaksiranje mjera što se tiče ugostitelja.

– Danas razgovaramo da se napiše nova uputa vezano za ugostiteljske objekte i da idemo s određenim relaksirajućim mjerama: tražimo balans između mjera i realnog života.

Svi ugostitelji koji će mjere epidemiologa ispuniti: rukavice, maske, brana od pleksiglasa itd., mi ćemo obustaviti postupak i ti će ljudi moći raditi, u trenutku kad ispune mjere. Transparentan, edukativan rad, prevencija i edukacija prije svega, a tek na kraju mjera ako se mora. Smije se sve što je propisano zakonom i pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima. Kad dođe trenutak da to možemo, svi ćemo ići na terase na kavu. Za svaku terasu je propisano koliko smije biti minimalno stolova i stolaca. I ovaj stol ovdje je propisan… Sve ono što nije u skladu sa zakonom i pravilnicima, jednostavno nije moguće. Netko je iznio stol na javnu prometnu površinu. Znate za što služe javne prometne površine. Sutra je sastanak gdje se ide ka relaksaciji mjera, a najbitnije je da svi oni koji će ispunjavati epidemiološke mjere, ti ugostiteljski objekti će moći raditi.

JL

 

Share.

About Author

Comments are closed.