NACIONALNI STOŽER OBJAVLJUJE NOVE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ: Samo 10 novozaraženih, u posljednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva

0

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o zaraženima koronavirusom u Hrvatskoj.

Trenutačno je potvrđena ukupno 1871 osoba zaražena koronavirusom, a 709 osoba je ozdravilo. Dosad je preminulo 47 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da u Hrvatskoj ima u proteklih 24 sata 10 novooboljelih od koronavirusa. Ukupan broj bolesnika je 1881.

Oporavljenih je 771, testirano je ukupno 25610, od čega u protekla 24 sata 1424. Preminulih od jučer nemamo. Ukupno ih imamo 47. Kao dodatno objašnjenje zbog medijskih natpisa o dva bolesnika u Splitu, možemo reći da su preminuli u periodu nakon jučerašnje pressice splitskog stožera, a do naše pressice koja je bila nakon njihove – kazao je Beroš.

– U bolnicama je 324 bolesnika na liječenju, kod kuće 786, u samoizolaciji 13593, što je manje za 297 od jučer. Na respiratoru imamo 18 bolesnika, što je 5 manje u odnosu na jučer – kazao je.

O propusnicama

– Petnaest županija je tražilo i dobilo suglasnost Nacionalnog stožera da se ukinu e-propusnice za putovanja unutar tih županija. Zagrebačka županija i Grad Zagreb, za njih je ukinuta e-propusnica između dvije županije. Primorsko-goranska je zatražila i dobila suglasnost da se podijeli u tri područja Gorski kotar, otoci i primorje, a i Splitsko-dalmatinska je izdvojila otoke za koje i dalje trebaju propusnice.

Ličko-senjska je izdvojila Udbinu i Novalju koji ostaju u režimu koji se zahtjevaju e-propusnice, a i Dubrovačko-neretvanska županija koja se podijelila na tri područja, šire dubrovačko područje, poluotok Pelješac i otoci i dolina Neretve.

Što se tiče situacije epidemiološke, ako se pogorša stvari se mogu vratiti, možda ne za cijelu Hrvatsku odjednom, ali za neke točke. To je predviđeno našom odlukom.

Cilj ovog sustava je bio usporavanje kretanja na području Hrvatske i sigurni smo u Stožeru da je ta odluka imala jednu od najvećih uloga u smanjenju širenja virusa.

Popuštanjem ne smijemo dopustiti da nam se situacija pogorša. Pozivamo građane da budu racionalni kod napuštanja mjesta stanovanja i da to bude nužna potreba. Odlaskom u drugi grad ili općinu povećava se mogućnost da se zarazite i prenesete zarazu. Postoje oni koji su asimptomatski inficirani, ne možemo tvrditi da netko tko nema simptome nije inficiran.

Zbog toga smo od stožera zatražili da prate situaciju na svom području i kod svake nove zaraze reagiraju novo brzo. Zato je važno zadržati restriktivni način izdavanja propusnica jer se time kontrolira faktor koji regulira brzinu širenja – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

O bavljenju rekreativnim sportom

– Razgovara se o tome. Kod individualnog sporta to nije neki problem. Međutim, za sve što se radi kolektivno, dva ili više igrača, tu postoje epidemiološki problemi koje moramo predvidjeti i potpisati ih. Na stolu je dopuštenje treninga za vrhunske sportaše, oni koji prema Zakonu o sportu imaju prvu kategoriju. Razgovarali smo i o rekreativnom sportu. Imamo povoljnu epidemiološku situaciju, razgovara se – kazao je Krunoslav Capak.

JL

 

Share.

About Author

Comments are closed.