Pri kraju izgradnja vjetroorgulja kraj Ploča – prilog HTV

0

Jedinstven projekt izgradnje vjetroorgulja pokraj Ploča bliži se kraju. Priroda će na svoj instrument zasvirati već ovoga ljeta.

orgulje HTV (3)Čim se izađe iz Ploča ili s druge strane iz Opuzena vide se konture neobičnih kućica na brdu Trovr iznad Rogotina. Kućice su dijelovi vjetroorgulja na koje radnici postavljaju prve tube. Počeli su s onom koja je u tonu F i ide se prema vrhu, kaže projektant dipl ing. arh. Željko Škorić.

video prilog možete pogledati na slijedećem linku:

http://magazin.hrt.hr/606400/price-iz-hrvatske/pri-kraju-izgradnja-vjetroorgulja-kraj-ploca?jwsource=cl

U svaku od tri kućice postavit će se po sedam tuba od kojih je većina  već dovezena na Trovr. Sve glazbene dijelove ovog jedinstvenog instrumenta izrađuje orguljarska radionica Kvaternik u Koprivnici.

– Kroz tubu zrak ulazi u labiume gdje nastaje ton. Rezonantna cijev regulra visinu tona. Što je ona dulja, ton je niži, a što je kraća, ton je viši, objašnjava Alen Kvaternik.

Orgulje bi trebale zasvirati pri brzini vjetra od 2,7 u sekundi a na Trovru uvijek ima vjetra i danas puše vjerojatno trostruko brže. Brzina vjetra utjecat će i na glasnoću tonova. Trebale se čuti zavisno od smjera i brzine vjetra u naselju Rogotin, a moguće i u gradu Pločama kao i u naselju Komin.

orgulje HTV (2)

Od zvuka vjetroorgulja u Rogotinu jedni strepe, a drugi mu se raduju. Apartmani su, kaže Marin Glamuzina, više-manje spremi, već se razmišlja i o nekim štandovima, putem kojih bi tamošnji poljoprivrednici mogli nuditi svoje proizvode.

 

Share.

About Author

Comments are closed.