ŽUPAN I GRADONAČELNIK NA GRADILIŠTU VJETROORGULJA U ROGOTINU

0

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom i suradnicima obišao je gradilište vjetroorgulja na brdu Trovro iznad Rogotina. Ovaj projekt realizira se u sklopu većega projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija.

Vjetro_Rogotin_župan_gradonacelnik (1)“Ovo je doista vrijedan i zanimljiv projekt. Lokacija je izvrsno odabrana, jer je riječ o sjajnom vidikovcu. Željno isčekujemo kada će orgulje zasvirati. Ovo je primjer kako se europski novac troši na dobar način za razvoj turizma. Dolina Neretve ima odličnu turističku budućnost „   rekao je župan.

Gradilište u Rogotinu posjetio je i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević sa zamjenikom Ivanom Marevićom.

Vjetro_Rogotin_župan_gradonacelnik (2)“Ovaj projekt je predivan suplement u turističkoj ponudi Grada Ploča. Nadam se da će se svidjeti stanovnicima Rogotina i turistima koji će doći na Trovro. Riječ je o super ideji i svaka čast idejnim začetnicima”, rekao je Krstičević istaknuvši korektnu suradnju Grada  i Županije u realizaciji ovog projekta.

Na gradilištu su trenutačno postavljene prve tube u betonsku konstrukciju. Da bi se dobila svirala, uz tube potrebne su redukcije, rezonantne cijevi i labij, čije se postavljanje uskoro očekuje. Tonalitet zvuka zavisit će od dužine rezonantne cijevi. Ukupno će biti ugrađena 21 svirala na troje vjetroorgulje, čiji betonsku strukturu izgrađuju djelatnici dubrovačke tvrtke „Trag“, dok svirala izrađuje tvrtka Orguljarstvo Kvaternik iz Koprivnice.

Na Trovru je planirano da se izgrade ukupno troje vjetroogrulje, jedne iz pravca Ploča, koje će stvarati zvuk pomoću maestrala, jedne iz pravca rijeke Neretve koje će za stvaranje zvuka koristiti jugo, a jedne iz pravca Rogotinu koje će „hvatati“ buru. Dužina svake pojedinačne vjetroorgulje biti će 15,5 metara, ulazni profil širine 1,2 metara, a širina orgulja 2,25 metara.

Župan - Rogotin (1) Župan - Rogotin (2) Župan - Rogotin (3) Župan - Rogotin (4) Župan - Rogotin (5)

Vrijednost investicije je nešto veća od tri milijuna kuna, od čega je 80 posto osigurano iz EU fondova, a ostatak plaća Grad Ploče. Osim izgradnje vjetroorgulja, projekt uključuje popločavanje oko kilometar dugačke staze kamenim pločama, postavljanje klupica od prirodnih materijala, postavljanje info karte, izradu platoa od kamenog suhozida, izgradnju promatračnice s panoramskim dvogledom i izgradnju edu-eko vrta s hortikulturno uređenim sadržajem.

 

Share.

About Author

Comments are closed.