DORH PRODULJIO ISTRAGU I dalje se provode dokazne radnje oko slučaja pljačke banke u Metkoviću

0

Prije godinu dana na sudu je ispitan trojac iz Neretve koji je osumnjičen za milijunsku pljačku poslovnice RBA u Metkoviću, a nakon mjesec dana ukinut im je istražni zatvor jer su svi svjedoci ispitani pa opasnost na utjecaje na svjedoke više nije postojala.

Direktor Davor Bačić iz Opuzena, voditeljica Zrinka Vlahović iz Komina i djelatnica Antonia Maslać iz Metkovića osumnjičeni su da zloupotrijebili ovlasti svojih radnih mjesta u navedenoj banci stekavši tako protupravnu imovinsku korist. Na teret im se stavlja da su oštetili poslovnicu banke u Metkoviću za iznos od 5,3 milijuna kuna, na način da su izrađivali krivotvorene naloge za uplatu novca koje su potom uplaćivali na svoje račun.

Slučaj Bačić, Vlahović i Maslać vodi Županijsko državno odvjetništvo te provodi istragu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produljenja kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a rješenje o provođenju istrage postalo je pravomoćno 20. svibnja prošle godine.

“Kako se istraga vodi protiv više osoba zbog produljenih kaznenih djela iz članka 246 stavak 2. u svezi st. 1 i čl. 52. Kaznenog zakona i dr. , radi se o složenom predmetu u kojemu se i dalje provode dokazne radnje, te je rješenjem Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku A-11/2019. od 8. studenog 2019. produljen rok završetka istrage do 20. svibnja 2020. godine”, naveli su iz Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku.

Podsjetimo, prema pisanju medija, od 2016. godine zaposlenici su uzimali i novčane rezerve iz trezora te ulagali u dionice i investicijske fondove. Trojac se sumnjči da su to napravili tako što su izrađivali krivotvorene naloge za uplatu kunskog i deviznog novca koje su potom uplaćivali na svoje račune, ali i one od članova obitelji. Pronevjera je tempirana između periodičnih vanjskih kontrola trezora jer je središnjici bilo sumnjivo kako se ne naručuju zaštitari da isprazne trezor pa je tako poslovnica u Metkoviću došla pod povećalo. U međuvremenu je nenadano poslana interna kontrola, a ta epizoda je završila kaznenom prijavom.

A.Č./DD

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.