NAPREDUJU RADOVI NA 6,3 MILIJUNA KUNA VRIJEDNOJ INVESTICIJI DJEČJEG VRTIĆA U STAŠEVICI

0

U Staševici su poodmakli radovi na izgradnji novoga objekta Dječjega vrtića, započetog prije nekoliko mjeseci. Objekt je izgrađen „ugrubo“, a djelatnici metkovske tvrtke „Doko građenje“, koja je na natječaju dobila posao, postavili su većinu instalacije; vodu, struju, klimatizaciju i dr. Sada lijede radovi žbukanja i uređenja fasade, te završnog unutarnjeg uređenja i postavljanja opreme za rad. Vrijednost ove kapitalne investicije iznosi oko 6,3 milijuna kuna, s PDV-om, a nakon što je gradska administracija u Pločama pripremila potrebnu dokumentaciju, najveći dio sredstva, oko 90 posto, realizirat će se iz EU fondova, preko Ministarstva poljoprivrede, dok će ostatak novca osigurati Grad Ploče, koji je i investitor projekta.

Objekt Vrtića se gradi na građevinskoj čestici površine dvije tisuće metara četvornih između mjesnoga Doma kulture i crkve svetoga Staša. Ukupna neto površina samostojećeg objekta, nepravilnog pravokutnog oblika, je gotovo 700 „kvadrata“. U njemu je predviđen smještaj jedne jasličke skupine i jedne vrtićke skupine, svaka grupa s optimalno 20 djece. Projektnim rješenjem su za svaku skupinu predviđene skupne sobe s pripadajućim garderobama, sanitarijama i natkrivenom teracom, kao i multifunkcionalna dvorana, te prateći i pomoćni prostori poput kuhinje, sanitarija za osoblje i posjetitelje, radnih prostora i slično. Uz to, projektom je predviđen i pristup objektu osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Kako bi se osigurala povoljna orijentacija boravka djece, projektirana su dva ulaza u zgradu za svaku skupinu, a svi ulazi biti će natkriveni. U zapadnome dijelu zgrade planirane su  prateće prostorije nužne za kvalitetno funkcioniranje vrtića i rad odgajatelja i ostalih djelatnika. To su, u prvom redu, gospodarski, tehnički i prateći prostori. Osim kolno – pješačkog pristupa na građevnu česticu predviđenog s prometnice sa zapadne strane, na parceli je projektirano parkiranje za osobna vozila uposlenika, kao i parkiranje vozila, bez prevelikog zadržavanja, osoba koje će dovoditi djecu u vrtić. Trećina parcele oko objekta biti će hortikulturno obrađena. Na lokaciji ne postoji sustav odvodnje otpadnih voda, pa će se do njegove izgradnje, odvodnja otpadnih voda riješiti individualnim uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, s upojnim bunarom, u koji će se upuštati i oborinske vode s krova objekta vrtića.

Izgradnju vrtića s nestrpljenjem očekuju i u Osnovnoj školi u Staševici, u čijem je prostoru smještan sadašnji Vrtić. Prema riječima Bore Bustruca, ravnatelja škole, zbog pomanjkanja prostora, zbornica se trenutačno nalazi u holu škole, jer su sve prostorije pretvorene u učionice, kako bi se nastava mogla održavati u jednoj smjeni. „Kada se Vrtić izgradi, školi će biti vraćene tri prijeko potrebne prostorije, u kojima će biti zbornica, učionica i kuhinja“, rekao je ravnatelj Bustruc.

O ovoj temi možete čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!
Share.

About Author

Comments are closed.