Nacionalni stožer: 7 novooboljelih…

0

“Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je sedam, a ukupan broj oboljelih je 2119”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je troje novih oboljelih, u Zagrebu ih je dvoje te u Koprivničko-križevačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji po jedan.

Do sada su testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 1141, a novoozdravljenih 41.

Beroš je izvijestio da su u Općoj bolnici u Koprivnici preminule dvije osobe.

“Riječ je o dvije muške osobe, rođene 1924. i 1932. godine, koje su imale kronične bolesti i nisu bile na intenzivnoj ventilaciji”, kazao je Beroš dodavši da je ukupan broj preminulih 85.

Zbog epidemiološke situacije tečajevi za trudnice ne održavaju se u prostorijama zdravstvenih ustanova pa je Hrvatska komora primalja pripremila tri besplatna online tečaja na Youtube kanalu, kazao je Beroš.

Također je izvijestio da je Ministarstvo zdravstva danas uputilo zdravstvenim ustanovama dopis sa suglasnošću o reaktivaciji medicinski potpomognute oplodnje.

Ukidanje propusnica

“Nešto više od dva milijuna e-propusnica je izdano u sve ovo vrijeme, a trenutno je važećih njih 29.000. Svakodnevno o tome raspravljamo i analiziramo situaciju. Vjerojatno tijekom idućeg tjedna će se donijeti odluka o tome hoće li se propusnice ostaviti ovako, hoće li se proširiti na određena područja ili se možda potpuno ukinuti”, rekao je Trut na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ističući kako su e-propusnice obavile svoju zadaću, Trut je podsjetio da je njihova temeljna zadaća bila smanjiti kretanje između pojedinih zajednica.

Kako će biti na plažama?

“Ja vjerujem da je to teško zamisliti u ovoj situaciji. Mislim da oko toga neće biti velikih problema. Potrebna je svijest građana oko distance. Neće se čekati na ulazak u vodu, ali potrebna je distanca, prilikom izrona se stvara aerosol koji može prenijeti virus. Neće biti ručnik do ručnika, ležaljka do ležaljke. Ali vjerujem da ćemo uživati u našem moru”, rekao je Capak.

Potraga za nultim pacijentom…

“WHO je upozorio na to. Znanstvenici koji se bave dijagnostikom su svjesni toga. Čim se malo uhvati ritma, ide se gledati jesmo li među nekim sličnim bolesnicima u prošlosti mogli naći upravo te bolesti. To je moguće jer smo dužni čuvati masu različitih uzoraka, to se mora dijelom i zakonski, a dijelom za istraživačke svrhe. Vi iz banke seruma uzmete onda uzorke.

Ti testovi nisu još uvijek dovoljno dobri. Međutim ako se nađu negdje ta antitijela, onda ćemo sigurno dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran. To bi možda moglo biti najvažnije za Italiju, i ove zemlje gdje se čini da je odjednom buknulo. Moguće da je bilo nešto mjesec dana prije. Mi smo imali dosta mirnu situaciju, testirali smo 25 dana prije prvog slučaja. Vjerujem da kod nas može biti mali broj prije pozitivnih jer da ih je bilo više imali bismo i mi drugačiju epidemiološku situaciju”, rekla je Markotić.

Share.

About Author

Comments are closed.