Uređenje vidikovca Vrisje iz EU fondova

0

Hrvatsko planinarsko društvo Adrion iz Gradca i Općina Gradac inicirali su projekt uređenja vidikovca Vrisje u Gradcu. Projekt je apliciran na natječaj za Mjeru 8. Podmjeru 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2.“Uspostava i uređenje vidikovaca, poučnih staza i ostale manje infrastrukture“u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske od 2014.-2020.

1.

Odlukom ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, utvrđeno je da je projekt pozitivno ocijenjen. Projekt pod nazivom “Uređenje poučne staze na postojećoj planinarskoj stazi i uređenje postojećeg platoa na vidikovcu „Vrisje“ iznad naselja Gradac“ biti će financiran u 100% -tnom iznosu od 454.068,75 kn.

2.

U sklopu projekta uredit će se mali vidikovac koji se nalazi otprilike 60 m zračne linije ispod vidikovca Vrisje te sam vidikovac Vrisje koji se nalazi na oko 340 m nadmorske visine. Planirano uređenje sastoji se od uređenja platoa, izgradnje kamenog zida, postavljanja kante za otpad, informativne i edukacijske ploče te dalekozora.

Uz vidikovce uredit će se i poučna staza duga 2,1 km koja vodi do samog vidikovca, a uključivati će čišćenje i sječu samoniklog bilja te u svrhu boljeg snalaženja u prostoru postavit će se smjerokazi, edukacijske i informativne ploče i klupe.

3.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje planira i provodi HPD Adrion u partnerstvu s Općinom Gradac. Uz planinarsku kuću, koju je financirala Općina Gradac, čije otvaranje je uslijed pandemije COVID 19 moralo biti odgođeno, planinari planiraju uređenje obilaznice Vrhovi Adriona, proširenje planinarske infrastrukture, postavljanje ferate za penjače, izgradnju dodatnih sadržaja u sklopu planinarske kuće i mnoge druge aktivnosti. Osim svojih redovitih djelatnosti, planinarenja, markiranja i održavanja planinskih puteva, povećavanja sigurnosti južnog Biokova, Adrion radi i na edukaciji djece i mladih, organiziranju sportskih događanja, promociji prirodne i kulturne baštine Općine Gradac te svojim djelovanjem poboljšava kvalitetu života stanovnika Općine Gradac, daje mogućnost održavanja tjelesne kondicije i dobrog zdravlja te indirektno doprinosi obogaćenju turističke ponude i produženju turističke sezone.

4.

 

Share.

About Author

Comments are closed.