Neretvanska mladež nezadovoljna rebalansom državnog proračuna i izostankom potpore proizvođačima agruma

0

Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež je prije deset dana tražila sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković te je uputila prijedlog Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH da se u rebalansu državnog proroačuna za 2020. uvrsti i potpora proizvođačima mandarina zbog opće situacija s epidemijom koronavirusa i lošom provedbom programa suzbijanja mediteranske voćne mušice, štetnika koji uzrokuje velike štete na urodu, piše likemetkovic. Njihovim zahtjevima nije udovoljeno i stoga su se obratili javnosti sljedećim priopćenjem:

Izražavamo veliko nezadovoljstvo predloženim nacrtom rebalansa Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. I projekcijama za 2021. i 2022., donesenog na sjednici Vlade RH 7. 5. 2020. 

Napominjemo, da je Udruga u dva navrata tražila uvrštavanje u Državni proračun sektor agrumarstva, kao iznimno osjetljiv sektor. Prvi put 9. listopada 2019. I drugi put pred rebalans 29. travnja 2020. godine. Iz nacrta rebalansa nije vidljiva niti jedna pozicija ostavljena za potporu sektoru agrumarstva u dolini Neretve. Zaključak svemu ovome je očito i često spominjana teza da je aktualna ministrica poljoprivrede bila i ostala protiv potpore ovom osjetljivom sektoru.

Nekako bi se i pomirili sa situacijom oko financijskih poteškoća nastalih virusom COVID19, međutim ne možemo se pomiriti sa činjenicom dvostrukih – trostrukih mjerila. Očito su neki privilegiraniji od ostalih. U tom smislu, između ostalog, napominjemo danas objavljen natječaj Ministarstva poljoprivrede za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima gdje tradicionalno žive manjine. Programom je predviđeno svakom OPG-u bespovratno dodijeliti do 60.000 Kn, ukupno 14.000.000 Kn. Napominjemo da je istim projektom u prošloj godini dodijeljeno 15.800.000 Kn. Također, isti ta gospodarstva imaju mogućnosti i prednosti prijave na projekte iz mjera ruralnog razvoja.

Trebamo li mi koji tradicionalno živimo na ovim područjima i to više generacija postati manjina da bi bili prihvatljiv korisnik za Ministarstvo poljoprivrede? Zašto Ministarstvo poljoprivrede ne bi i drugim OPG-ovima u Republici Hrvatskoj dali ovako izdašnu potporu za razvoj i unapređenje gospodarstva?

Pozivamo Vladu RH da amandmanom u saborsku proceduru predloži uvrštavanje potpore za iznimno osjetljivi sektor agrumarstva, kako je u navedenim zahtjevima traženo.

S poštovanjem,
mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge

Share.

About Author

Comments are closed.