Danas obilježavamo Majčin dan

0

Majčin dan je dan koji se slavi u čast majki i majčinstva, te se u većini zemalja obilježava svake druge nedjelje u svibnju od 1914. godine. Sve je započela Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis, u gradiću Grafton u Zapadnoj Virginiji na drugu godišnjicu smrti njene majke.

U lokalnoj crkvi podijelila je bijele karanfile drugim majkama i ženama i na taj način izrazila ljubav prema preminuloj majci Ann Marie Reeves Jarvis, koja je bila velika i životna inspiracija za žene diljem Amerike.

Posvetila se i inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD-a slavile Majčin dan.  Tako su majke diljem svijeta dobile svoj dan, koji možemo slobodno nazvati i – Danom života.

Majčin dan u svojoj biti ima zahvalnost i radost što svijet posjeduje majke, nesebične žene koje sve daju za svoju djecu. Povijest je prepuna divnih majki, poznatih i nepoznatih, koje su dale sve, čak i živote, za svoju djecu.

Majke danas je Vaš dan, stoga sretan Vam bio dan u kojem se Vaša djeca i svi ljudi sjećaju ljubavi svojih majka!

Narod.hr

Share.

About Author

Comments are closed.