Smiljan Batinović poručio azbestašima: „Ne svađajte se međusobno, nismo odustali od borbe“

0

Odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je u ponedjeljak isplatio  prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta u ukupnom iznosu od 28,4 milijuna kuna, za jedan dio bivših azbestaša predstavlja nepravdu. Podsjetimo, sukladno Zakonu o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest, pravo na obeštećenje imaju radnici koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. radili u trgovačkom društvu Plobest d.d. te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika, uključivo i njihovi nasljednici, ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna koju će im Fond obročno isplaćivati kroz tri godine.

Obeštećenje se odnosi na oko 560 bivših djelatnika pločanske tvrtke koja je proizvodila kočione obloge i druge proizvode. Jedan dio bivši azbestovaca,  a prema riječima Smiljana Batinovića Crnoga, predsjednika Udruge Žrtve azbesta, živih je oko stotinu, ne uklapa se u propisane uvjete i ne dobiva obeštećenje. Izazvalo je to prijepore i podjele među bivšim kolegama. Oni koji nisu dobili obeštećenje obraćali su se pisanim apelom predsjedniku Vlade RH i saborskim zastupnicima, ne slažući se s vremenskim periodom na osnovu kojega se dodjeljuje novac. Podsjećali su kako je tvrtka osnovana davne 1955. godine,  i da „nikada nije bila van granica Republike Hrvatske, niti u bivšoj SFRJ, a niti u sadašnjoj RH“, te im je nejasno „u kakvu vezu se dovodi navedeni datum kao bitna stavka pri određivanju dodjele obeštećenja onima koji su i prije tog datuma bili izloženi trovanju“.

Osim ovoga, dijelu bivših azbestaša smeta i što su za obeštećenje planirani i oni koji su radili u upravnoj zgradi, pravnoj i kadrovskoj službi, financijskom sektoru, prodaji i nabavi, te čak i predstavnici firme po većim gradovima bivše države. Smatraju da su to službe koje nisu radile u otežanim uvjetima, niti su imali beneficirani radni staž koji se dobije direktnom izloženošću azbestu. Jedan dio, kako tvrdi Batinović, proziva i samu Udrugu za loše obavljen posao. „Mi smo uradili sve što je bilo u našoj moći, a nakon svega čekamo rješenje Ustavnog suda i, u zavisnosti od toga, poduzimat ćemo slijedeće korake. Apeliram na ljude da se ne svađaju međusobno jer se time ništa ne rješava. Nismo odustali od borbe da svi bivši azbestaši dobiju zasluženo obeštećenje“, rekao je Batinović.

 

Share.

About Author

Comments are closed.