Misa u Mostini povodom blagdana Marije Pomoćnice kršćana

0

Već tradicionalno, u Mostini je održana sveta misa povodom blagdana Marije Pomoćnice kršćana. Misu je predvodio rogotinski župnik don Ivica Barišić. Don Ivica je, između ostaloga, govorio o teškom Marijinom životu, koji je bio ispunjen vjerom i nadom, te da je potrebno slijediti njene poruke i uvijek nastojati biti bolji čovjek i kršćanin. Nakon mise, vrijedne žene iz Mostine priredile su prigodni domjenak.

Inače, svibanj je Marijin mjesec pa joj iz dubine srca pjevamo kao Kraljici svibnja, a danas s radošću slavimo Mariju pomoćnicu kršćana.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8

9 10

Sveti Ivan Zlatousti prvi je 345. Mariju nazvao tim imenom. I u Lauretanskim litanijama zazivamo ju kao Pomoćnicu kršćana. Taj zaziv je uvršten u litanije poslije pobjede kršćanske vojske nad Turcima 7. listopada 1571., u bitki kod Lepanta.

Tada su Turci bili nadmoćniji brojem lađa i vojnika, ali kršćani su se zavjetovali Mariji i uspjeli pobijediti.

Naročiti doprinos širenju pobožnosti Marije Pomoćnice dali su salezijanci, Družba svetog Franje Saleškog, koju je utemeljio sveti Ivan Bosco i koja s velikim uspjehom i žarom djeluje i u hrvatskim krajevima. Veliki Don Bosco svoju je družbu posvetio Mariji Pomoćnici, a prva vjernička udruga Marije Pomoćnice osnovana je u Torinu 1868. s ciljem i željom promicanja autentičnog kršćanskog života po Marijinu primjeru i zagovoru.

Marija Pomoćnica zaštitnica je Australije, Novog Zelanda, New Yorka te mnogih naselja, biskupija, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Knežija, Ivanec Bistranski kod Zaprešića, Sotin kod Vukovara, Donji Emovci kod Požege, Strahoninec, Selište Drežničko kod Rakovice, Rijeka-Banderovo, Veprinac kod Opatije, Split-Kman, Orebić na Pelješcu, Globarica kod Žepča, Klobuk kod Ljubuškog, Muo kod Kotora, Morović kod Šida).

Slike: Ante Pejar

 

Share.

About Author

Comments are closed.