NOVA PLAŽA JE “PLAŽA SVIH GRAĐANA PLOČA”!

0

Drage Pločanke i Pločani!

Plaža na lokalitetu „Tehnička radonica“ je inicijalno adaptirana u proljeće 2018. godine, paralelno s radnjama kojima su se uklanjala stara i zapuštena vojna skladišta na navedenom lokalitetu. Cijeli se proces odvijao u koordiniranoj akciji HV i Grada Ploča. Ono što je prethodilo tom procesu jest odluka Vlade RH da se vojna područja prenamijene iz područja posebne vojne namjene u područja za razvoj civilnih sadržaja. Odluka je, kao takva, bila jedna od bitnijih i značajnijih za moderni razvoj Grada i u više navrata zahvalio sam se predstavnicima Vlade koji su nakon gotovo 25 godina tu odluku i donijeli.

Želim se ovim putem zahvaliti svima koji su sudjelovali u kreiranju te odluke na svim razinama.

Kada je ideja o uređenju plaže nastala i tko je bio prvi začetnik ne znam, ali meni je osobno, upravo u tom razdoblju, predložena od strane mojih suradnika. Ista ideja se tada razradila od stane stručnih službi Grada Ploča, a djelatnici HV su izašli u susret te ustupili mehanizaciju i ljude koji su odradili samo prvu fazu pripreme obalnog ruba i odvoza viška materijala. Nakon prve faze iskopa odradilo se frezanje kamena, planiranje plaže strojevima i ono što je, zapravo, najznačajniji dio cijelog procesa, dovoz kamenog materijala koji se i danas na plaži nalazi.

Reakcije sugrađana na jedan novi sadržaj u gradu su bile pozitivne, što nas je sve potaklo da nastavimo oplemenjivati navedenu plažu sa brojnim sadržajima. Tako smo ju za sezonu 2019. dodatno proširili, dopremili objekt za beach bar, pripremili parkinge, adaptirali promet pa naknadno izgradili sprave za street workout te ove godine i postavili sprave za dječje igralište.

Izimnno sam zahvalan djelatnicima HV koji su pomogli u prvom koraku izrade plaže, svim sponzorima koji su donirali kameni materijal i svim sponzorima koji su financijski sudjelovali u nabavi dodatnih sadržaja. Ali, jednu stvar želim posebno istaknuti. Najzaslužniji za plažu koja nam je svima prirasla srcu jesu upravo građani Ploča i svi oni koji izdvajaju novac u proračun Grada jer resursi za izgradnju ove plaže su, da budem restriktivan u procjeni, 95% upravo od novca svih građana Ploča. Hvala svima na pomoći i podršci, ali želim apelirati na građane da su upravo oni najviše zaslužni za taj projekt jer su ga oni i platili.

Razlozi zbog kojih ovo pišem jesu reakcije i prepirke građana i političkih stranaka oko toga tko je zaslužan i tko je plažu napravio, darovao, čija je ideja i slično. Pred 30 godina smo dobili priliku odmaknuti se od kulture obožavanja poznatih osoba, stoga danas bilo kakvo korištenje apelativa predstavlja korak unatrag.

Plaža i svi ostali javni prostori za druženje imaju za cilj spajati ljude kroz ugodno življenje i zabavu, nikako to nije nešto oko čega se trebamo dijeliti.

Osobno ću se, kao vaš gradonačelnik, truditi da, projekte koji vam upotpunjuju svakodnevnicu i omogućuju da slobodno vrijeme iskoristite uživajući u njima, prepoznam i u okviru naših financijskih mogućnosti te iste dodatno sadržajno obogatim.

Izvor: Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča

Share.

About Author

Comments are closed.