30. svibnja Dan državnosti

0

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. Godine, piše narod.hr. 

  1. studenog 2019. godine Sabor je izglasao novi kalendar blagdana, izmijenivši Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, za što je glasovala većina zastupnika – ZA 77, šest suzdržanih, 27 PROTIV.

Tako će Hrvatska već od ove godine Dan državnosti slaviti ponovno 30. svibnja, a dobit će i novi blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga. Oni će ujedno biti neradni dani.

Ovo su državni blagdani i neradni dani: Nova godina, 1. siječnja, Bogojavljenje ili Sveta tri kralja, 6. siječnja, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak, Tijelovo (promijenjivi datumi), Praznik rada, 1. svibnja, Dan državnosti, 30. svibnja, Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, Velika Gospa, 15. kolovoza, Svi sveti, 1. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, Božić, 25. prosinca i Sveti Stjepan, 26. prosinca.

 

Share.

About Author

Comments are closed.