PREPORUKE ZA IZBORNU KAMPANJU – Prije skupova mjerenje temperature, svi sudionici će morati ostaviti podatke

0

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je u ponedjeljak da se izborni skupovi, ako postoji mogućnost, organiziraju na otvorenom, kako bi se spriječila mogućnost zaraze koronavirusom, donosi Jutarnji list.
Preporuke za izborne skupove odnose se na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će na njima sudjelovati.

Osigurati dezinfekcijska sredstva

Na ulazu u prostor gdje se skup održava, neovisno je li prostor otvoren ili zatvoren, ili neposredno nakon ulaza treba na vidljivom mjestu postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih i mjera fizičkog distanciranja u skladu s preporukama HZJZ-a.

Organizatorima, osoblju i ostalim sudionicima te građanima na ulazu u prostor skupa te unutar njega na još pokojem lakše dostupnom mjestu treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i obavijest o potrebi dezinfekcije.
Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se držanje fizičke udaljenosti između osoba (organizatora, službenih osoba, govornika i izvođača) od metra i pol. U zatvorenim prostorima Zavod preporučuje nošenje maski, osim za govornike i izvođače.

Preporučuje i evidenciju osoba koje sudjeluju na skupu, odnosno prikupljanje osnovnih podataka – ime, prezime i broj telefona.

Prije dolaska na skup izmjeriti temperaturu

Osobe koje u bilo kojem svojstvu dolaze na skup prije dolaska trebaju izmjeriti temperaturu. Ako je ujutro viša od 37, 2 C, te ako se osoba osjeća bolesno ili ima simptome bilo kakve bolesti, ne trebaju dolaziti.
HZJZ preporučuje da se prije svakog skupa označe sva sjedeća mjesta međusobno udaljena metar i pol, a da se u zatvorenom prostoru omoguće isključivo sjedeća mjesta.

Ako se ne može organizirati skup da svi sjede, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od metra i pol u svim smjerovima, osim ako nije riječ o članovima istog kućanstva.

Najveći broj osoba u zatvorenom prostoru organizator će odrediti ovisno o veličini prostora, prema kriteriju četiri metra četvorna površine po osobi. Na otvorenom će voditi računa o veličini prostora, uz poštivanje udaljenosti od metra i pol.
Građanima koji žele biti na izbornom skupu preporučuje se da ulaze jedan po jedan i da prvi zauzima najudaljenije mjesto od ulaza, a kod izlaska prva izlazi osoba najbliže izlazu.

Nazočni trebaju držati razmak

U svim tim situacijama, kao i kod završetka programa, preporučuje se da nazočni drže razmak, ne zadržavaju se u grupama i ne približavaju jedni drugima.
I organizatorima se preporučuje da sa skupa izlaze poštujući fizičku udaljenost, najbolje jedan po jedan, izbjegavajući susret sa publikom.

Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima, kao i između publike i govornika, odnosno izvođača na sceni.

Dijele li se za izbornog skupa promotivni materijali, to radi za to zadužena osoba, održavajući pritom što veću udaljenost i što manje kontakata te učestalije dezinficirajući ruke.

Hrana i piće na skupovima se poslužuju po preporukama koje vrijede za ugostiteljstvo, navodi HZJZ, a donosi Jutarnji list.

Share.

About Author

Comments are closed.