Svjetski dan darivatelja krvi: Darivatelji su nacionalno i strateško bogatstvo Hrvatske

0

Darivatelji krvi su nacionalno i strateško bogatstvo Hrvatske, te je od iznimne važnosti uvijek imati dovoljan broj davatelja krvi, odnosno dovoljne količine krvi u pričuvi, poručuje Hrvatski Crveni križ (HCK) koji u utorak obilježava Svjetski dan darivatelja krvi kojim se želi ukazati na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi.

Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije ove godine održava se globalna kampanja pod nazivom “Krv nas sve povezuje”. Četvrtina čovječanstva, u koju se ubrajaju i hrvatski građani, može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti. Za tri četvrtine stanovništva krv se osigurava rodbinskim i prijateljskim davanjem i plaćanjem davateljima krvi, navodi HCK.

U Hrvatskoj se, kao i u razvijenim zemljama svijeta, zbog zaštite i sigurnosti bolesnika te pravodobnog i uspješnog transfuzijskog liječenja provodi samo dobrovoljno davanje krvi.

U Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davanja i prikupljanja krvi u organizaciji HCK-a preko svojih društava koja okupljaju darivatelje krvi i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te zavoda za transfuzijsku medicinu u drugim gradovima koji rade na uzimanju krvi, što u zajedničkoj suradnji omogućuje podmirenje iskazanih potreba zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.

Tijekom prošle godine HCK je prikupio 154.186 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 196.591 doza krvi. U odnosu na godinu prije, zabilježene su povećane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima, ali su sve potrebe uspješno podmirene i ni jedan ljudski život nije bio ugrožen, ističe HCK.

Među darivateljima krvi i dalje prednjače muškarci – 84 posto, dok na žene otpada 16 posto. Takav omjer, napominju, nije neuobičajen s obzirom na to da žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. No, primjetno je da je među novim, mladim darivateljima krvi sve veći broj žena – njih 33 posto.

Zbog pojave novih zaraznih bolesti sve su stroži kriteriji prilikom pristupanja darivatelja krvi samom činu darivanja tako da se prosječno odbija 12 posto osoba koje žele darovati krv.

Narod.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.