17. lipnja 1989. – osnovana Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)

0

Na današnji dan, 17. lipnja 1989. godine, osnovana je Hrvatska demokratska zajednica u prostorijama nogometnog kluba “Borac” nedaleko od Jaruna (kasnije preimenovanog u NK Jarun), piše narod.hr. Osnivačkoj skupštini, koja je bila održana u tajnosti zbog straha od policije, prisustvovalo je navodno samo 48 ljudi. Skupština je trajala kratko, svega oko pola sata, jer je postojao strah od upada policije. Dr. Franjo Tuđman je u uvodnom govoru naglasio da ako policija upadne, stranka će se smatrati osnovanom. Branimir Glavaš navodno je predložio Tuđmana za predsjednika stranke, što su svi prisutni na glasovanju podržali. Potpredsjednicima su postali Vladimir Šeks, Dalibor Brozović i Krešimir Balenović. Za počasne predsjednike imenovani su Petar Šegedin i Šime Balen, a Milivoj Slaviček postao je predsjednik Središnjeg odbora stranke.

Među prisutnima bili su još i Josip Manolić, Ivan Bobetko i Neven Jurica. Za tajnost smještaja prve skupštine u prostorijama nogometnog kluba pobrinuli su se Miroslav Kutle i Ćiro Grubišić. Tuđmanova supruga Ankica navodno je zapisivala i bilježila tijek skupštine, a sin Stjepan Tuđman fotografirao. Navodno je predsjednikom HDZ-a namjeravao postati Marko Veselica, ali je zaobiđen time što je skupština na Jarunu održana bez njega.

HDZ je službeno upisan u registar političkih stranaka tek sljedeće godine, 5. veljače 1990., nakon što je okupljanje u stranke zakonski dozvoljeno od strane tadašnjeg Račanovog vodstva KPH.

 

Share.

About Author

Comments are closed.