PUŠTANJE GRAĐANA BiH PREKO GRANICE

0

Čini se da će Bosanci ove sezone ipak na more na makarsku rivijeru, koju su proteklog vikenda zamijenili kupanjem na neumskim plažama kamo su jedino mogli doći nakon što je nacionalni stožer odredio da svi koji dođu iz BIH moraju u dvotjednu karantenu pa tek onda na kupanje i sunčanje. Tako će gosti iz BiH ipak spašavati sezonu u makarskom primorju, gdje ih tamošnji iznajmljivači soba i apartmana željno iščekuju, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se i očekivalo pod pritiskom javnosti ali prvenstveno zbog nadolazećih izbora, Hrvatska popušta mjera na granicama sa Bosnom i Hercegovinom. Istina, na Vladinom Twitteru stoji da će se mjere ukinuti čim epidemiološki uvjeti to dopuste, što je u BIH protumačeno kao pozitivan signal Zagreba za ukidanje obvezne dvotjedne izolacije za BiH državljanima koji dolaze na odmor u Hrvatsku. Ali nakon izjava predsjednika Nacionalnog stožera civilne zaštite ministra MUP-a Davor Božinović, koji je rekao da se mjera samoizolacije za državljane BIH ukida, sve je puno jasnije. Od srijede će Bosanci i Hercegovci moći na hrvatsko more bez obavezne karantene.

Prošlih dana glavna vijest u svim nacionalnim medijima bile su slike sa praznih makarskih plaža i pretrpanih plaža u Neumu, gdje se tražilo mjesto više. Zbog obvezne mjere četrnaestodnevne samoizolacije kod ulaska u Hrvatsku,  Bosanci su svoja tradicionalna odredišta za odmor u makarskom primorju zamijenila plažama u Neumu.

granica klek-neum

Problem je od epidemiološkog prerastao u politički jer je ministrica vanjskih poslova BIH, Bisera Turković, u jednom trenutku ozbiljno zaprijetila Hrvatskoj da će se zabraniti prolazak neumskim koridorom prema Dubrovniku ukoliko Hrvatska ne „olabavi“ na graničnim prijelazima Nova Sela i Doljani.

Turković je u svom javnom istupu bila rezolutna pa je u isti paket uvezala i pitanje tranzita kroz Neum. Drugim riječima, da Hrvatska nije olabavila mjere te dopustila slobodan prolazak BIH državljana preko graničnih prijelaza u Doljanima i Novim Selima koji bi neometano prošli preko Metkovića i Opuzena do Neuma, BiH strana bi zabranila tranzit prema Dubrovniku neumskim koridorom.

To Hrvatskoj nikako nije u interesu a da su u Vladi RH problem shvatili ozbiljno potvrđuje i brza reakcija nadležnih institucija.

Podsjetimo,  problema na relaciji Hrvatska-BIH nastao je nakon što je Republika Hrvatska prošloga tjedna uvela dvotjednu karantenu za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta broja zaraženih osoba korona virusom. U međuvremenu su nastali nesporazumi i oko tranzita građana BiH preko hrvatskog teritorija prema Neumu ( od graničnog prijelaza Doljani do graničnog prijelaza Klek), zbog čega je ministrica Turković najavila protumjere Hrvatskoj.  Naime, svi su Bosanci krenuli prema moru a kako je put kroz neumsko zalađe preko Svitave neuvijetan krenuli su preko Republike Hrvatske do Neuma, pa se otvorilo pitanje je li to tranzit kroz RH, koji je unatoč pandemiji Covida-19 dopušten.

Nakon burnog vikenda ipak se čini da je ponedjeljak donio poboljšanje odnosa Hrvatske i BiH barem kada su granice i tranzit kroz Neum u pitanju.

Proteklog vikenda na neumskim plažama bile su ogromne gužve, doslovno se tražilo mjesto za postaviti ručnik. A kako u pravilu „nekome smrkne a nekome svane“ u Neumu se dogodila iznenadna turistička sezona, jer su Bosanci i Hercegovci umjesto na hrvatski dio Jadrana putovanje usmjerili prema neumskim plažama.

Zbog toga su neumski turistički djelatnici iznimno zadovoljni jer su rasprodali sve aranžmane u hotelskom i privatnom smještaju dok su tradicionalna odredišta BIH turista, Brist, Gradac, Podaca, Zaostrog, Drvenik ostala prazna usred turističke sezone.

Ipak, čini se da je radost Neumljana kratko trajala jer će državljani BIH, nakon ukidanja mjere dvotjedne karantene ponovno na makarsku rivijeru. Njihov će dolazak popuniti makarske plaže i barem malo ublažiti loše financijske učinke ovogodišnje turističke sezone.

Za Dubrovnik ovo ništa ne znači

I dok će financijske gubitke na makarskoj rivijeri ublažavati gosti iz BiH koji će dolaziti preko otvorenih graničnih prijelaza, dubrovački turizam pogođen korona krizom teško će se oporaviti. Dubrovnik kao destinacija je nepodesan za domaće goste i one iz bližeg susjedstva. Dubrovnik je lani posjetilo  1,4 milijuna gostiju, a zabilježeno je skoro 4,5 milijuna noćenja. Prednjačili su gosti iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država, a zatim iz Njemačke i Španjolske, koji su uglavnom dolazili avionima. Dubrovnik je u potpunosti avio destinacija te ako se ne omogući povezanost međunarodnim letovima turističkoj sezoni 2020. prijeti potpuni kolaps.

 Usporedba sa lani

Tijekom posljednjeg vikenda u lipnju 2020. godine, na graničnom prijelazu Nova Sela evidentiran je promet od 1 731 osobe na ulazu i izlazu iz RH, a na graničnom prijelazu Metković-Doljani promet od 2 753 osobe.

Dok je posljednjeg vikenda u lipnju 2019. godine na graničnom prijelazu Nova Sela evidentiran promet od 16 921 osobe na ulazu i izlazu iz RH, a na graničnom prijelazu Metković-Doljani promet od 12 321.

Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija

 

Share.

About Author

Comments are closed.