“Akcijanje” s lubenicama u trgovinama uništava domaće uzgajivače. Udruga traži dizanje cijena i otkup

0

– Najoštrije kritiziramo trgovačke lance što domaću lubenicu u ovom slučaju koriste kao mamac proizvod u svojim trgovinama, poručuju iz Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, a prenosi likemetkovic.

– Posljednjih dana možemo vidjeti da je lubenica u većini trgovačkih centara na akciji, a prodajna cijena se kreće od 1,99 – 2,49 kn/kg. Takvo stanje na tržištu je rezultat ogromnog uvoza, posebno iz trećih zemalja, izostanak turizma i gostiju na Jadranu te lošije vrijeme za njezinu potrošnju u unutrašnjosti, upozorava u svom priopćenju Udruga proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”

Ističu da je trenutno stanje na otkupima u dolini Neretve nepoznato. Otkupne cijene se kreću oko 1,00 kn/kg, ali većinom one nisu javne i proizvođači se nalaze u situaciji da ‘ne smiju’ ni pitati kolike su. S druge strane trgovci se prilagođavaju željama centara, prihvaćaju željene cijene i rade obrnutu kalkulaciju te tako formiraju otkupnu cijenu lubenica.

– Smatramo nedopustivim akcijanje s domaćom lubenicom te najoštrije kritiziramo trgovačke lance što ju u ovom slučaju koriste kao mamac proizvod u svojim trgovinama. Iz toga razloga, tražimo od svih nadležnih, uključujući i trgovačke centre da učine sve kako bi se maloprodajne cijene podigle na minimalno 2,49 kn/kg, a preporučujemo i na 2,99 kn/kg, reagiraju iz ove udruge.

Također, pozivaju i kupce da svakako čitaju deklaracije na ambalaži te uvijek biraju domaće proizvode pored uvoznih.

– Molimo Vladu RH da za javne potrebe vojske, bolnica i drugih državnih i županijskih institucija, otkupi trenutne viškove lubenica, drugog voća i povrća s tržišta, poručuje predsjednik Udruge Željko Bjeliš.

 

Share.

About Author

Comments are closed.