Iznajmljivači ljuti i očajni jer jedna pravila na granici vrijede do podne, a druga poslijepodne

0

Po tko zna koji put u mjesec dana mijenja se režim prelaska državne granice između Hrvatske i BIH. Ovaj put na potezu je Vijeće Ministara BIH, koje je službeno „otvorilo“ granicu za građane zemalja Europske unije i schengenskog prostora uz uvjet da prilikom ulaska u zemlju moraju imati PCR test na korona virus ne stariji od 48 sati, nešto slično kako je i Hrvatska nedavno uvela građanima trećih zemalja pa tako i državljanima BiH.

Da bi sada došli u Gradac na more Bosanci i Hercegovci moraju na granici predočiti negativan PCR test na korona virus ne stariji od dva dana te potvrdu o rezervaciji u hotelskom ili privatnom smještaju, kojom se dokazuje prelazak granice u turističke svrhe. Slično je i sa državljanima BIH vlasnicima plovila i nekretnina na obali. I oni moraju imati PCR negativan test za ulazak u Hrvatsku ili u protivnom trebaju biti u četrnaestodnevnoj samoizolaciji.

Iznajmljivači soba i apartmana na dalmatinskoj obali nisu zadovoljni stalnim promjenama na granici. Posebno su loše prošli oni na makarskom primorju u Gradcu, Bristu, Podaci, Zaostrogu, Drveniku gdje tradicionalno ljetuju gosti iz Bosne i Hercegovina.

Većina BiH gostiju je prošlog vikenda napustila hotele i apartmane u strahu da će u Hrvatskoj morati u samozolaciju, odnosno da će prilikom povratka kući također imati problema s izolacijom.

Iznajmljivači su ljuti i očajni. Svu oni sa kojima smo razgovarali smatraju da nije u redu svakodnevno mijenjati režim prelaska granice. Jedna pravila vrijede do podne druga poslijepodne.

– Kad gost pođe iz Sarajeva vrijede jedna pravila a dok dođe na granicu sa Hrvatskom u Doljanima ili Novim selima vrijede već druga – rekla nam je jedna privatna iznajmljivačica soba u Zaostrogu, koja je željela ostati anonimna.

Posebno je ljuti što se gostima na ulazu u Hrvatsku traži potvrda o rezervaciji smještaja.

– I sad ni to nije dosta pa im treba još negativan test na korona virus. Pa kome se to isplati, plaćati test i dolaziti na ljetovanje. To je van svake pameti – kazala nam je.

– Ma ja ću svakome tko mi zatraži izdati tu nesretnu rezervaciju. Pa ako ljudi mogu neka dođu-rekla nam je.

A još ogorčeniji i ljući na svakodnevnu izmjene graničnih režima od iznajmljivača na makarskoj rivieri su stanovnici koji žive neposredno uz granicu.

– Ovo vam je kao vremenska prognoza. Danas ovako sutra onako. Čas možete prelaziti čas morate u samoizoalciju. Nije nam lako mučimo se i snalazimo kako znamo i umijemo. Kad ne možemo preko granice regularno onda prelazimo neregulrno jer živjeti se mora – tim su nas riječima dočekali stanovnici obližnjih naselja neposredno sa druge strane granice u Hercegovini.

Čak su potpisivali peticiju tražeći da se pogranična područja od doline Neretve do Vrgorca izuzmu od odredbi o samoizolaciji ali od toga nikakve koristi. Od prošlog vikenda dva su s eputa mijenjala pravila prelaska granice, jedan put je uredbu donosila Hrvatska a drugi put Vijeće ministara BIH i ta pravila važe od danas (16. srpnja).

granica klek-neum

Drugim riječima, za državljane EU-a kamo spadaju i stanovnici Hrvatske BIH je odredila samoizolaciju. Ipak, za sada se ne primjenjuju tako kruta pravila prema lokalnom stanovništvu ali samo je pitanje vremena kada će nekome u Sarajevu pasti na pamet da se pooštre uvijeti ulaska u BIH pa da svi koji na dnevnoj bazi putuju moraju u samoizolaciju. A takvih je podosta, jedni idu na posao, drugi liječniku treći njeguju bolesne roditelje.

– Ako granicu prijeđete bez problema veliko je pitanje hoćete li se moći vratiti jer se sve brzo mijenja – govori nam ogorčeni stanovnici uz granicu.

A kako i sami „plešu“ na rubu zakona prelazeći svakodnevno granicu ne žele javno istupati niti se slikavati za novine.

– Može li se prijeći granica ili kako si prešao – glavna su pitanja u hercehovačkim naseljima uz granicu kojima se sa svakim novim pravilima bilo da ih uvodi Hrvatska ili BIH itekako teži.

Da je jako teško živjeti na granici potvrđuje i primjer zatvorenog graničnog prijelaza Gabela Polje, koji je do korona krize normalno funkcionirao. Ali sada nije otvoren iz birokratskih problema jer se ne može sastati mješovita komisija za granice koja bi ga jednim potezom pera trebala otvoriti i tako olakšati život lokalnom stanovništvu.

Tako umjesto koji stotinjak metara svi koji žele ući u Hrvatsku odnosno otići u Metković liječniku ili na posao moraju se voziti dvadesetak kilometara udaljen granični prijelaz Doljane.

Stanovnici sa obadvije strane granice otkako je nastupila pandemija COVID-19 doslovno žive od danas do sutra osluškujući vijesti iz Zagreba i Sarajeva. Kažu da su oni kolateralne žrtve korona krize i politike. Smatraju da zatvaranje granice ne može pomoći u sprječavanju širenja korona virusa.

– Ako se već mora zatvarati onda neka se selektivno zabrani po kantonima u kojima su velika žarišta bolesti a lokalnom stanovništvu iz pograničnog područja dopusti da slobodno prelaze -poručili su Vladama u Zagrebu i Sarajevu.

Stanislav SOLDO/SD

Share.

About Author

Comments are closed.