Mladenci prkose koroni – od ožujka na krajnjem jugu sklopljeno 69 građanskih i 26 crkvenih brakova

0

Jesu li nove restrikcije Nacionalnog stožera Civilne zaštite obeshrabrile dubrovačke mladenke i mladoženje, ima li odgoda svadbi i koliko ih je na jugu uopće održano otkad nas je u ožujku spopao Covid-19, raspitali smo se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pod čijom su ingerencijom od početka ove godine i matični uredi koji vode evidenciju o sklapanju brakova.

‘Lockdown’ nije naškodio
Dobiveni podaci pokazuju da je proljetni ‘lockdown’ zbog epidemije prilično poremetio kalendar vjenčanja, ali ih ipak nije potpuno osujetio:

– Tijekom ove godine na području Dubrovačko neretvanske županije u ožujku je sklopljeno 12 građanskih brakova i 1 crkveni brak s građanskim učinkom, u travnju je zabilježeno 5 građanskih brakova i 3 crkvena s građanskim učinkom, a u svibnju 15 građanskih brakova i 5 crkvenih brakova. Slijedi lipanj s porastom na 37 građanska braka i 17 crkvenih brakova, dok za mjesec srpanj još nemamo dostavljenih podataka – otkrivaju ‘bilješke’ matičnih ureda koje su nam proslijedili iz Županije.

Za usporedbu s predkorona razdobljem prošle godine, u ožujku 2019. godine, samo u Matičnom uredu Dubrovnik sklopljeno je 9 građanskih brakova i 4 crkvena s građanskim učinkom, u travnju 8 građanskih brakova i 5 crkvenih s građanskim učinkom, u svibnju 31 građanski brak i 18 crkvenih s građanskim učinkom, u lipnju 37 građanskih brakova i 17 crkvenih brakova.

– Nakon popuštanja epidemioloških preporučenih mjera i u Matičnim uredima se postepeno počelo raditi uobičajeno, odnosno počeo je neposredan rad sa strankama, uz pridržavanje dezinfekcije ruku na ulazima, te držanju preporučene udaljenosti. Sam čin sklapanja braka održava se također uz te mjere. Brakovi koji su se u uredima sklopili u navedenom razdoblju sklopile su većinom osobe s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a 5 brakova sklopili su strani državljani – izvijestili su matičari.

vjenc

Kredom po plesnom podiju

Oni ne bilježe pad interesa mladenaca za svadbenim slavljem nakon aktualnih postroženja epidemioloških mjera:
– Upiti za vjenčanja u srpnju su, što se tiče domaćih ljudi, na razini prošlih godina – kažu nam.
Za rijetke mladence koji još nisu čuli za novi paket mjera, treba reći da su vjenčanja od ponedjeljka, 13. srpnja sve samo ne spontana, opuštena i ispunjena grljenjem, valcerima i poljupcima.

Kretanje i ponašanje svatova podliježe nizu novih pravila koje je teško ne prekršiti. Slijedom tih regula svi gosti pri ulasku u pirnu dvoranu moraju dezinficirati ruke i ostaviti osobne podatke za slučaj da se netko od ekipe bude pozitivan na koronu. Nadalje, ni pod razno nema grupiranja, a za stolovima razmaknutim barem metar i pol preporučljivo je da sjede osobe iz istog kućanstva.
Prije feste zgodno bi bilo i kredom iscrtati granice za valcer, jer Stožer poziva parove da se na plesnom podiju drže svoja sigurna četiri metra četvorna. Treba li posebno naglašavati da maskirani svečani događaj prate i uzvanici i oni koji ih dvore?

I da se tijekom slavlja više puta moraju dezinficirati prostori gdje borave mladenci i ekipa, ali i toaleti, te kvake koje višekratno treba čistiti za trajanja svečanosti. Nakon svega priča o pismima ogorčenih mladenki Krunoslavu Capaku iz Nacionalnog stožera, više ne izgleda kao medijski spin…

DV

Share.

About Author

Comments are closed.