SEDAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU – „PODAJ SVOME SLUZI PRONICAVO SRCE DA MOŽE SUDITI TVOM NARODU, RAZLIKOVATI DOBRO OD ZLA“

0

DON-PETAR-MIKICPuna si tu usta kad izgovoriš riječ majka. Ona je temelj obitelji, sretna kad je okružena ljubavlju koja je plod uzajamnog poštivanja. Kao vrijedna kućanica često odlazi nabaviti nešto za obitelj nastojeći svima ugoditi. Povede i dijete sa sobom kako ne bi ostalo samo kod kuće.  Prolazeći tako pored igračaka koje su trgovci lukavo postavili pored naplatnih blagajni, dijete povuče majku za rukav i reče: Mama, kupi mi ovo, pokazujući rukom. Ona ga, smiješeći se, pogleda, a on poskakujući nastavi: Može i ovo, i ovo. O, kako je lijep taj prizor. Majka da se ne osramoti pred prodavačicom, koja se blago smiješi, ispunja djetetovu želju.

„Umnoži nad svima nama svoje milosrđe“

Ne vodi dijete sa sobom u trgovinu ako se ne želiš osramotiti. Slično je i s odraslima koji se vraćaju kući s mnogo toga što nisu planirali, jer nisu mogli odoljeti privlačnosti lijepo aranžiranih izloga. I dogodi se da mnogo tog kupljenog kod kuće samo skuplja prašinu, jer nikada nije upotrijebljeno. Teško je bilo odoljeti, pogotovo „jer svi kupuju“…

Možda si se i ti našao u neugodnoj situaciji pitajući se što kupiti prijatelju za poklon? Pitaš se: što on voli, što mu treba, čime ćeš ga obradovati? To su takozvane slatke brige koje nas mogu rastužiti umjesto obradovati ako ne pogodimo prijateljevu želju.

U današnjem prvom čitanju iz Prve knjige o kraljevima čitamo kako se Bog u snu obratio mladom Salomonu, sinu kralja Davida: „Traži što da ti dadem“. (1. Kr.3.5.).

Odmah pomišljamo što bi mi zatražili kad bi se našli u sličnoj situaciji. Želje su mnoge. Teško bi se odlučili. Zdravlje, zdravlje. Znamo da zdrav čovjek ima stotine želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Za obitelj, za djecu da dobro uče i postanu čestite – ugledne osobe s kojima ćemo se ponositi. Zaželiš veću plaću, bolje radno mjesto, stan, a kuću odavno samo sanjamo. Vikendica za sada ne dolazi u obzir, o tome ćemo kad dođu bolja vremena. Auto, auto, jer bez njega si danas kao bez nogu. Dobar mobitel – to se razumije samo po sebi. Tako ili slično bi se nizale naše neostvarene želje.

Mladi Salomon od Boga traži: „Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvom narodu, razlikovati dobro od zla, jer tko bi mogao upravljati tvojim narodom koji je tako velik“. (!.Kr.3.9.).

Tražio je mudrost Božju koju Bog može darovati čovjeku, po kojoj je čovjek u mogućnosti da se tako služi zemaljskim dobrima, a srcem prianja uz vječna.

To smo i mi danas  molili u zbornoj molitvi: „Bože, zaštito i uzdanje naše, bez tebe ništa nije valjano, ništa sveto. Umnoži nad svima nama svoje milosrđe, da se po tvome promislu i vodstvu tako služimo zemaljskim dobrima, te srcem prianjamo za nebeska“.

Naše ljudsko dobro samo je relativno dobro. Ono nije apsolutno dobro, kako kažu filozofi. Ono što mi mislimo, planiramo, želimo, ostvarujemo, ne mora uvijek biti najbolje, makar se to nama tako činilo. Od dobra, uvijek postoji bolje. „Lako je biti general poslije bitke“.

„Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje“. (Ps.119.130.). „O kako ljubim Zakon tvoj, Gospodine“, govori psalmista prosvijetljen u dubini svoje duše Božjim riječima.

Sveti Augustin priznaje: „Kasno sam te uzljubio, ljepoto tako stara i tako nova, kasno sam te uzljubio! A eto, ti si bio sa mnom, a ja izvan tebe. Ondje sam te tražio nasrćući na lijepa bića koja si stvorio, ja rugoba. Ti si bio sa mnom, a ja nisam bio s tobom. Zvao si me i vikao, probio si moju gluhoću, prosuo si miomiris, a ja sam ga upio pa uzdišem za tobom, okusio sam ga pa gladujem i žeđam, dotakao si me, i ja gorim za mirom tvojim!“.

„Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne a životu svojemu naudi?“

Zamolimo Nebeskog Oca da nam daruje mudro i razborito srce kako bi smo u svim prilikama života mogli pogoditi što je njegova volja i što je korisno za naše spasenje.

U čovjekovu životu ima trenutaka u kojima se on treba odlučiti „za ili protiv“ nekoga, odnosno nečega. Što je čovjek zreliji za takve odluke, to više živi. Tko ne zna odlučivati, taj samo životari. Tada mu drugi „kroje odijelo“, koje on mora nositi. Da se to ne dogodi, potrebna je svima mudrost i razboritost.

Isus nam i ove nedjelje objašnjava tajne i uvjete Božjeg kraljevstva, kojeg bi pod svaku cijenu trebalo postići. Da u tome uspiješ zaboravi na kompromis, polovičnost i polovično djelovanje.

Prepusti se Božjem djelovanju. „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukama njegovim pozvani“. (Rim.8.28.).

Isus nam neumorno pruža primjere: „Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu“. (Mt.13.4.).

Iz toga je vidljivo koliko je potreban napor, zalaganje, traženje, odricanje i razborit izbor. Isusove su riječi jasne kad nam govori: „Neće u kraljevstvo ući svaki koji mi govori: Gospodine, Gospodine“, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima“. (Mt.7.21.).

Svjesni toga apostoli su učvršćivali duše vjernika, bodreći ih da ustraju u vjeri „jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje“. (Dj.14.22.).

Ostavimo se ljudskog mudrovanja,a prihvatimo Božju mudrost koja nam poručuje: „Ta što će koristiti čovjeku ako sav svijet stekne a životu svojemu naudi? Ili što će čovjek dati u zamjenu za život svoj? Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakome po djelima njegovim“. (Mt.16.26-27).

Svijest da činimo dobro, i mirna savjest, koja je plod dobra, te činjenica da ljubimo i da smo ljubljeni – to je pravo blago i dragocjeni biser, kojeg na žalost svi ne pronalaze i ne cijene. To traženje može trajati dugo i biti mučno.

Sveti Pavao nas ohrabruje kad piše Rimljanima: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani“. (Rim.8.28.).

U pitanju je vjera i iskustvo. Potrudi se da iskusiš kako bi mogao s oduševljenjem prihvatiti i prenositi drugima.

Isus nam želi reći da je kraljevstvo nebesko toliko veliko i vrijedno da se za nj sve daje i žrtvuje.

Ti si povjerovao svom Učitelju i već osjetio istinitost tih riječi. Ustraj na tom putu, jer se spašava samo onaj koji ustraje do kraja!

Share.

About Author

Comments are closed.