U gračkoj vali gorjeli lampioni u znak sjećanja na heroje

0

Gradac je i ove godine svečano obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U jutarnjim satima održana je tradicionalna misa za Domovinu i podizanje zastave Republike Hrvatske te polaganje vijenaca dok je večer bila rezervirana za druženje sa Ženskim zborom Gradac, klapom Viole i klapom Kačić.

Uz Općinu Gradac i Turističku zajednicu Gradac i ove je godine svoj doprinos obilježavanju ovog važnog dana hrvatske povijesti dala Zavičajna zbirka Gradac. Riječ je o privatnoj zbirci u vlasništvu obitelji Andrijašević, koja Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja od 2015. godine obilježava prigodnim izložbama i organizacijom okruglih stolova. Ovim događajima se odaje počast, zahvalnost i priznanje svim braniteljima, a posebno onima s područja Općine Gradac. No, ove godine s obzirom na aktualnu situaciju uz COVID-19, Zavičajna zbirka Gradac pronašla je drugačiji način da dostojanstveno obilježi 25. godišnjicu Oluje.

1.

„Za razliku od dosadašnjih, ovogodišnju, veliku obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja odlučili smo obilježiti tišinom.  Ispunjeni ponosom, u društvu dragih ljudi, u more smo pustili bijele lampione u sjećanje na sve junake i junakinje kojima dugujemo zahvalnost za spokojne ljetne večeri poput ove. Umjesto rijekom  riječi koja svake godine s našeg stola poteče Gracom, ove godine počast im odajemo tišinom. U spokoju tišine, u pozornosti vlastitog srca, danas bdijemo nad sjećanjima na stvaranje samostalne nam Hrvatske. Uistinu, ponekad tišina progovara glasnije od bilo koje riječi“, izjavila je Mirjana Andrijašević, voditeljica Zavičajne zbirke Gradac.

2.

Ovaj je događaj izazvao veliku pozornost turista i prolaznika koji su se pridružili paljenju svijeća i puštanju lampiona u more. „Velika mi je čast zapaliti večeras svijeću mojim suborcima koji više nisu s nama. Njihovi životi su ugasli da bi osvijetlili našu budućnost. Ne dajmo da taj plamen ikada ugasne“, zaključio je hrvatski branitelj iz Osijeka koji u Gracu boravi kao turist.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10

Share.

About Author

Comments are closed.