Zaostrog: Započeo turnir „Go – igra (bez granica)

0

5.U Zaostrogu je započeo turnir „Go – igra (bez granica), koji je lani prvi put u Hrvatskojn održan upravo u ovome mjestu. Go je misaona igra na ploči za dva igrača. Izmišljena je u Kini prije više od pet tisuća godina i najstarija je strateška igra koja se još uvijek igra po nepromijenjenim pravilima. Prije 1 500 godina igra je došla i u Japan gdje je dobila status uzvišene dvorske vještine. Pravila igre su vrlo jednostavna, a mogućnosti neograničene. U zemljama Dalekog Istoka go je sastavni dio kulture i obrazovno procesa, a sve je popularnija i u europskim zemljama. U Hrvatsku su igru donijeli časnici Austrougarske mornarice početkom 20 stoljeća.

2.

Igra počinje na praznoj ploči koja ima 19X19=361 sjecište. Igrači na sjecišta naizmjenice postavljaju crne i bijele „kamenčiće“ koji se u nastavku igre ne mogu micati. Cilj igre je okružiti više „teritorija“ (sjecišta) od protivnika. Go se može igrati i na pločama manjih dimenzija (7X7, 9X9 ili 13X13), što se na samome početku igre i preporučuje.

3.

Ova igra potiče logičko razmišljanje i samostalno donošenje odluka kod djece i mladih. Cilj je povezivanje načina razmišljanja u igri go s postojećim odgojno-obrazovnim sadržajima, a istodobno potiče i sportski duh i fair-play, jer je lijepo ponašanje prema protivniku sastavni dio kulture igre go. Ova igra, također, koristi darovitim učenicima kako bi dodatno razvili svoje potencijale, kao i učenicima s posebnim potrebama jer je njezina jednostavnost prihvatljiva svima. Igra go predstavlja i kreativan izazov roditeljima i nastavnicima, jer omogućuje učenje novih stvari zajedno sa svojom djecom, odnosno učenicima.

4.

Projekt „Go“ odobrilo je i financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a nositelj projekta je Hrvatska igo udruga (HIGOU).

6.

Slike: Božena Delaš

Share.

About Author

Comments are closed.