Neretvanski proizvođači mandarina u strahu za plasman proizvoda

0

Berba mandarina kreće za oko mjesec dana a neretvanski proizvođači već se pribojavaj za plasman ovogodišnjeg uroda, piše Slobodna Dalmacija. Premda će ove jeseni urod biti manji za dvadesetak posto te prema procjeni stručnjaka ne bi trebao prelaziti 35 tisuća tona prodaja ovoga voća i dalje ne neizvjesna. Zbog neuređenog tržišta, uvoza mandarina lošije kvalitete, embarga ruskog tržišta posljednjih godina ovdašnji proizvođači žutog voća su iznimno nezadovoljni.

Godišnje potrebe Hrvatske za mandarinama kreću se od 15 do dvadeset tisuća tona, dok bi se sve ostalo trebalo izvoziti na tržište zemalja Europske unije. Međutim, ovdašnji poljoprivrednici se teško mogu uklopiti u zahtjevno tržište EU-a, koje traži sortiranu i zapakiranu mandarinu, što zahtijeva dodatne troškove na koje proizvođači u ovome trenutku nisu spremni.

Kako bi se uredilo tržište mandarina te poštivao zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi druga proizvođača agruma u neretvanskoj dolini traži od Ministarstva poljoprivrede izradu novog pravilnika o mandarinama, kojim bi se odredile otkupne cijene i kvaliteta.

poljoprivreda 2

Premda je manji urod, što bi po zakonu ponude i potražnje trebalo imati veću cijenu za proizvođača, neretvanski voćari nisu previše sigurni u ove pretpostavke. Naime, otkupnu cijenu diktiraju otkupljivačka poduzeća, kojima je na prvom mjestu vlastiti profit.

Proizvođači na terenu ne žele komentirati otkupljivače jer što god kažu može se negativno protumačiti pa im neće na jesen htjeti otkupiti mandarine. Jedinstveni su u ocijeni da je urod manji ove jeseni, no nisu optimistični kada je u pitanju otkupna cijena.

– S obzirom na poteškoće i sve ostale neželjene radnje koje se događaju za vrijeme berbe i otkupa mandarina želimo inicirati izradu Pravilnika o mandarinama,  na temelju kojega bi se određivala otkupna cijena mandarina-ističe predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež mr.sc. Željko Bjeliš.

On smatra da se posebno treba urediti otkup mandarina. Da se proizvod adekvatno valorizira, odnosno da se da prava vrijednost onoj robi koja je zaista kvalitetna. Tako da i ona manje kvalitetna roba ima za to svoju zaista pravu cijenu, naglašava Bjeliš.

Proizvođači sa kojima smo razgovarali posebno se ljute na otkupljivače koji čim započne otkup, već nakon nekoliko dana stihijski obaraju cijene mandarina. Smatraju da takvo obaranje cijena nije uvjetovano ponudom i potražnjom na tržištu već samovoljom pojedinih otkupljivača. Osim toga za neretvanske voćare je loše i to što se na tržištu na početku sezone berbe pojavi uvozna španjolska mandarina koja je jeftinija od domaće mandarine, što onda u konačnici privlači kupce.

Sve to negativno utječe na plasman neretvanske mandarine a ovdašnji voćari godinu za godinom zbrajaju samo gubitke.

Proizvodna cijena mandarina iznosi minimalno dvije kune. Sve ispod toga je gubitak za proizvođača. Ukupna cijena kilograma mandarina računajući zbroj svih klasa morala bi biti minimalno 2,5 kuna. Sve ispod toga je čisti gubitak za proizvođače, koji svakim danom imaju sve manji interes za proizvodnju mandarina.

Stanislav SOLDO

Share.

About Author

Comments are closed.