Neretvanski gusari zabrazdali Neretvom: 35 lađarskih ekipa daje sve od sebe ne bi li se domogli zlatne medalje i štita kneza Domagoja

0

Točno u 17 sati startao je 23. Maraton lađa na Neretvi.

U posebnim epidemiološkim uvjetima, službeno bez gledatelja, 35 lađarskih ekipa bori se za zlatne medalje i štit kneza Domagoja koji će im prema protokolu u Pločama uručiti predsjednik RH, Zoran Milanović, inače visoki pokrovitelj ove manifestacije.

Na stazi dugoj 22,5 kilometara ove godine maraton vesla pet debitantskih lađarskih ekipa, četiri povratničke, deset lađarskih udruga izvan područja doline Neretve. Za organizaciju i sigurnost maratona angažirano je 60 volontera, 75 zaštitara, pet posada HGS-a, vatrogasci, hitna pomoć, lučka kapetanija i policija a o regularnosti natjecanja brine 15 sudaca, koji u posebnim plovilima prate utrku.

U Metković je stigao i predsjednik RH, Zoran Milanović koji će utrku cijelom dužinom pratiti.
U Gradskom parku u Metkoviću i oko starta ispod lučkog mosta već u ranim poslijepodvenim satima počele su se okupljati lađarske ekipe. Prostor je iz epidemioloških razloga ograđen i nitko osim lađara i novinara ne može ući unutra a sve kako bi se smanji rizik od moguće zaraze Covidom-19.
Dolazak prvih lađa u Ploče očekuje se oko 19.30 sati.

maraton start

Za većinu Neretvana u Domovini i po svijetu Maraton lađa je najvažniji dan u godini. Nažalost zbog pandemije Corona virusa izostala je masovnost kakvu smo naviknuli gledati na obalama Neretve. Uz predsjednika RH, Zorana Milanovića, u Metkoviću su još viđeni i još neki političari.
“Neka grmi i neka siva Neretvom se pisma piva, velika se fešta sada sprema jer nema toga osim Boga da pokvari slavlje neretvanskog šampiona“- tekst je lađarske himne koja puno govori o ovom jedinstvenom natjecanju, koje je svojom atraktivnošću već odavno preraslo okvire doline Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije.
U Neretvi se svi pitaju-Tko će prvi stići na cilj u Ploče i okititi velikim štitom kneza Domagoja. Hoće li to biti jedna od tri prvoplasirane ekipe sa brzinskih utrka, Stablina, Crni put ili Zagreb ili će na vrh iskočiti netko tko uopće nije favorit, doznati će se vrlo brzo. Uz sportsku sreću o tome odlučuju vještina i uigranost deset lađara u lađi, kormilara i bubnjara, koji nas nakratko vraćaju u povijest, u vrijeme kneza Domagoja, čiji su strijelci upravo u ovakvim lađa sa strijelama u rukama branili Neretvu od Mlečana.

​Maraton lađa ove godine veslaju:
Zajednica udruga veterana VP iz DR RH DEBITANTI, UL Općine Slivno II DEBITANTI, UL Gospa Karmelska juniori -Krvavac DEBITANTI, HPD Prenj 1933 Mostar DEBITANTI, UL Stablina 2 DEBITANTI, UONB Lađari Opuzen POVRATNIČKA EKIPA, UL Šarić Struga POVRATNIČKA EKIPA, SU Crni put-Metković POVRATNIČKA EKIPA, UL Crni put juniori-Metković POVRATNIČKA EKIPA, Torcida Ploče, Udruga Vinkovački lađari, UL Jerkovac juniori (Metković), UL Vidonje – Mlinište, UL Primorsko-goranske županije, Domagojevi gusari Vid, UL Sveti Ilija 2 Metković, Đakovački bećari – Đakovo, UL Staševica, Veterani 4.gardijske brigade, UOTV Rogotin, UL Baćina, UL Općine Slivno, UL Sisak, Argo 2 Bjelovar, KUU Škrapa-Momići, UL Jerkovac (Metković), UL Gospa Karmelska -Krvavac, UL Zagreb, HŠDO Bjelovar-Šumari, Hrvatska ratna mornarica, Argo Bjelovar, UL Sveti Ilija Metković, UL Crni put-Metković, Stablina, Gusari Komin.

Stanislav SOLDO/SD

Share.

About Author

Comments are closed.