Završen 2. ljetni go kamp u Zaostrogu, 3-10.8.2020.

0

3.Nakon iznimno uspješnog 1. ljetnog go kampa u Zaostrogu, održanog početkom srpnja 2019. godine, na kojem je hrvatska go zajednica po prvi put cijeloj Europi i svijetu promovirala čisto more, prekrasne plaže i ugodnu klimu podbiokovskog kraja, dosta se toga dogodilo u hrvatskom gou. Mlada reprezentacija Hrvatske osvojila je 4-7. mjesto na europskom ekipnom prvenstvu u konkurencijama do 12, do 16 i do 20 godina. Podmlađena seniorska reprezentacija Hrvatske osvojila je 1. mjesto u grupi C europskog ekipnog prvenstva i u sljedećoj sezoni 2020/2021. će se natjecati u grupi B. Nedavno utemeljeni Hrvatski go savez je od 27.2.2020. član Hrvatskog olimpijskog odbora. Po prvi put u Hrvatskoj je organizirano i jubilarno 25. europsko prvenstvo za djecu i mlade, održano u Stubičkim Toplicama od 11.-14.3.2020. godine – prvenstvo je po snazi sudionika i po broju sudionika iz inozemstva bilo najznačajnije u povijesti europskog goa. Mrežna stranica: https://eygc2020.hgos.hr/.

2.

Zbog složene situacije s organizacijom putovanja iz inozemstva, 2. ljetni go kamp u Zaostrogu okupio je samo mlade igračice i igrače iz Hrvatske. Njih 12 je odigralo go-turnir A-klase, jedan od rijetkih u Europi koji je od sredine ožujka 2020. godine odigran uživo. Prva tri mjesta osvojili su hrvatski mladi reprezentativci: Stjepan Medak (10 godina) sa svih 5 pobjeda, Roko Crvelin (11 godina) i Karlo Vlahović (12 godina).

4.Kako je u odmaralištu Zaostrog-Sisak boravila grupa učenika petih razreda iz OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska, još je 30 djece sa svojim učiteljicama naučilo igrati ovu zanimljivu stratešku igru, te odigrati svoje prve natjecateljske partije.

Ljetni go kamp redovita je prigoda za dodatne aktivnosti na otvorenom. Tako su – kao i prošle godine – djeca igrala „podvodni go“: dvije ekipe naizmjenice postavljaju magnetne kamenčiće na ploču postavljenu na dubini od 1 m. Još veću pozornost brojnih posjetitelja privukla je nova atrakcija: „plutajući go“: 49 crvenih koluta za plivanje je povezano u mrežu 7×7, nakon čega su igrači ubacivali plave i bijele lopte. Turistička zajednica Općine Gradac će snimku iz zraka uvrstiti u svoj promotivni spot. Ekipe su igrale i „running go“, „relay go“, brzopotezni turnir, kao i grupu aktivnosti jednim imenom nazvanu „fun go“.

7.

Pored navedenih aktivnosti, svakodnevno su održavane go lekcije, te  kontinuirano natjecanje u rješavanju zadataka. Uz redovite sportske aktivnosti (plivanje i nogomet) održavane su i večernje predstave uz glazbu i ples.

6.

Ovogodišnji ljetni go kamp postao je dio manifestacije „Dalmatiner Night“ kojom Turističko društvo Zaostrog već drugu godinu za redom promovira novi „crno-bijeli“ brend Zaostroga, čvrsto povezan sa svjetski poznatom slikom Posljednje večere iz 1750. godine, koja prikazuje psa Dalmatinca, a izložena je u franjevačkom samostanu u Zaostrogu.

5.Kao mali dodatak treba spomenuti i šahovsku partiju odigranu velikim figurama pred brojnom publikom na Trgu Soline u Gradcu u kojoj je nakon velike borbe majstor FIDE Damir Medak, pobijedio najpoznatijeg majstorskog kandidata Pavišu Viskića.

Ljetni go kamp u Zaostrogu podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Središnji državni ured za šport Republike Hrvatske, Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica Općine Gradac.

Poveznica na video s prošlogodišnjeg kampa: https://www.youtube.com/watch?v=6_dGxsuLWes&t=1s

Poveznica na video s 25. Europskog prvenstva: https://www.youtube.com/watch?v=Qy-_wisiFq8

Damir Medak, tajnik Hrvatskog go saveza

 

Share.

About Author

Comments are closed.