Međunarodni dan mladih – poziv društvu da prepozna potrebe mladih!

0

Dana 12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan mladih  kojemu je cilj podići svijest svih građana, kako Hrvatske, tako i Europe i svijeta, o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu.

Sama je svrha obilježavanja ovog dana  usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim problemima, a kojih nije malo. Neki od navedenih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj: velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena,  nemogućnost osamostaljivanja itd.

Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena 1999. godine. Dana 17. prosinca Generalna skupština Ujedinjenih naroda  u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom  mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine drugom temom.

Treba imati na umu da je kategorija mladih primarno definirana kao segment populacije od 15  do 30 godina. Po statističkim istraživanjima u Hrvatskoj udio mladih u sveukupnoj populaciji iznosi manje od 20 posto. Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Često se kaže poznata izreka kako „na mladima svijet ostaje“  i da su mladi „motor“ snaga društva koja je izrodila brojene promjene i revolucije.

 

Share.

About Author

Comments are closed.