Turistički pokazatelji značajno lošiji nego lani – naj destinacije Baćina i Rogotin

0

Turistički djelatnici na području Grada Ploča dijele sudbinu svojih kolega u ostatku zemlje. Prošla godina bila je, za ovdašnje prilike i turističke kapacitete, vrlo dobra, a prema početnim pokazateljima, ova sezona je trebala biti rekordna. Dok se nije pojavio koronavirus.

Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno 1 697 dolazaka gostiju, što je u odnosu na 3 448 dolazaka iz istog razdoblja prošle godine pad od preko 50 posto. Prevladavali su strani turisti koji su ostvarili 1 198 dolazaka, a domaći 499. Zanimljivo je da je u siječnju bilo 48 posto više dolazaka nego lani u isto vrijeme. U veljači ih je bilo 38 posto, a onda je uslijedio značajan pad koji traje sve do sada. Slična situacija je i s noćenjima. U prvih sedam mjeseci 2020. ostvareno je 3 051 noćenja, što je u odnosu na 5 309 iz istog razdoblja prošle godine pad 48 posto. Čak su domaći turisti ostvarili više noćenja nego lani za 25 posto, ali je značajan pad noćenja stranih turista za čak 55 posto.

rogotin iz zraka

Prema državama, najveći broj noćenja ostvarili su njemački turisti, 1 787 (50 posto prošlogodišnjeg rezultata), na drugom mjestu su turisti iz Hrvatske, 1 565 noćenja, treći su Mađari, 1 076, četvrti Poljaci, 1 035, a onda slijede turisti iz zemalja koji su ostvarili manje od tisuću noćenja: Češka, Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovačka, Švicarska, Austrija, BiH, Slovenija, Francuska, Nizozemska..

Od naselja na gradskom području, najbolje rezultate ostvarili su Baćina i Rogotin. Prema broju noćenja, Baćina je prva (2 648), Rogotin je drugi (2 354), a Ploče treće (1 595). Četvrto je Peračko Blato (610), peti je Komin (493), šesta Staševica (147), sedma Šarić Struga (57), osma Plina jezero (20), dok na Banji nije zabilježeno niti jedno noćenje.

bacinska jezera1

Kada je u pitanju broj dolazaka, prvi je Rogotin (538), druga je Baćina (508), a treće Ploče (417). Četvrto je Peračko Blato (93), peti je Komin (87), šesta je Šarić Struga (27), Sedma je Staševica (23), osma Plina jezero (4) i deveta Banja (0).

„Nakon prošlogodišnje vrlo uspješne turističke sezone očekivalo se da će 2020. biti rekordna godina. U prilog tome govore podaci s početka ove godine, iz siječnja i veljače, kad je broj dolazaka turista, naročito stranih, bilježio nevjerojatan rast u odnosu na lani.  Situacija sa korona virusom uzlaznu putanju dolazaka gostiju i  broj noćenja promijenila je u silaznu, ali je zanimljiv podatak da je broj domaćih gostiju u lipnju i srpnju 2020. porastao u odnosu na 2019. godinu.  Prema trenutačnim pokazateljima očekujemo da bi turistički promet za 2020. godinu bio na oko 40 posto prošlogodišnjeg prometa“, rekla je Maja Erak, direktorica Turističke zajednice Ploče.

Mirna i Maja iz TZ Grada Ploča

No, ovogodišnji rezultati nisu poljuljali vjeru u turističku budućnost ovoga kraja i sve veći broj ljudi, počinje se baviti ovom djelatnošću. Leo Šunjić s obitelji živi u Zagrebu, ali je prenamijenio obiteljsku kuću u Rogotinu, za prijem turista.

Od roditelja sam naslijedio obiteljsku kuću, lijepo pozicioniranu, u relativno dobrom stanju. No, i takva je bila troškovno zahtjevna za nekog tko u njoj provede par tjedana godišnje. Zato sam u dogovoru sa suprugom odlučio prenamijeniti obiteljsku kuću i troškovno se rasteretiti, kako bi je sačuvali od propadanja, podigli joj vrijednost i u nekom pristojnom roku ostvarili povrat uloženog. Prošlo ljeto ostvarili smo odlične turističke rezultate i bilo je to zanimljivo iskustvo obitelji koja je navikla često putovati, a sada se našla u poziciji da drugima pruža usluge smještaja“, govori Šunjić, čija obitelj sada ima dva vrhunski opremljena apartmana površine 80 i 90 metara četvornih kategoriziranih s pet zvjezdica.

kitesurferi1

O ovoj temi možete čitati u novom briju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.