Dva krštenja u Rogotinu na blagdan Velike Gospe!

0

Prekrasni prizori iz crkve Presvetoga Trojstva u Rogotinu, na blagdan Velike Gospe dva krštenja! U Kristovu zajednicu primljeni su Emma Glamuzina i Josip Damić. Sreću nisu krili Emmini roditelji Nikola i Martina, te kuma Nives Ilić, kao ni Josipovi roditelji Tomislav i Dragana i kum Slavko Džeko. Sakrament krštenja obavio je župnik u Rogotinu don Ivica Barišić, a osim uže rodine, te krsnih kumova, kao svjedoka i jamaca za vjeru krštenika pred kršćanskom zajednicom, sakramentu su nazočili i prijatelji slavljenika i vjernički puk iz Rogotina.

1. 2. 3. 4. 5. 6.

7. 8. 9. 10 11 12

13 14 15 16 17 18

19 20 21 22 23 24

25 26 27 28 2930

31 32 33 34

Krštenje je prvi i temeljni sakramenat Crkve, “vrata” u Kristovu zajednicu. Isus je rekao: “Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se”. Nikodemu je tumačio da se čovjek mora “preporoditi”. “roditi odozgor”, po vodi i Duhu Svetom.
Krštenjem se označuje da se nastavljaju spasiteljska Božja djela iz prošlosti, kao što su: spasenje Noe i njegove obitelji iz Potopa, spasenje Izraela iz Egipta prelaskom preko Crvenog mora, uvođenje Izraela u Obećanu zemlju preko vode rijeke Jordana… Istim znakom vode Bog kroz sve vjekove označuje da izbavlja svoje odabranike od svih ropstava i propasti i dariva im svoj život “odozgor” nalik Isusovu životu, kojega je uskrsnuo od mrtvih snagom svoga Duha. Zato je krštenje vidljivi znak da postajemo slični, “suobličeni” Isusu Kristu, prvom Božjem odabraniku, slični Kristu u njegovoj smrti, ukopu i uskrsnuću. Stoga su kršćani od davnine krštenje svečano slavili najradije u vazmenoj noći između Velike subote i Uskrsa, kad Crkva slavi Kristov vazam (pashu). tj. njegov prijelaz s ovog svijeta k Ocu po smrti i uskrsnuću. Krštenikov prolaz kroz smrt. ukop i uskrsnuće s Kristom lijepo simbolizira npr. uronjavanje krštenika u vodu. što se vrši u velikim krstionicama.
U obredu krštenja pripravnik (krštenik) najprije izražava svoju želju da bude kršten i nakanu koja ga u tom vodi. Kod krštenja djece tu želju i nakanu u ime krštenika izražavaju roditelji i kumovi.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.