Na Rujnici proslavljen blagdan sv. Roka

0

sv.-roko-rujnica1-280x420Sveti Rok(o) je jedan od omiljenijih svetaca u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, pa tako i u Neretvanskoj dolini koja je omeđena crkvama, kapelama u čast Zaštitnika od kuge, kolere i drugih zaraznih bolesti.

Slavi se u Opuzenu, Podgradini, Slivnu Ravnu, Vidonjama, Metkoviću, Borovcima, Otrić-Strugama, Desnama, Podrujnici… A brdo Predolac, na čijim padinama počiva stari Metković i na kojem se nalazi zavjetna crkva posvećena sv. Ivanu Nepomuku i sv. Roku, u prošlosti se zvao Sveti Roko. Sve to govori što je morilo naše ljude u ovom prostoru, piše likemetkovic.

Premda stoji kao nijemi spomenik vremena kada je u ovoj prodolini između Male i Velike Rujnice vrvio život, jednom godišnje, 16. kolovoza, upute se ljudi iz pravca naselja sa sjeveristoka (Podrujnica), s jugozapada (Desane), a nekada i sa sjevera (Borovaci) častiti svoga zaštitnika.

Tako je bilo i jutros! Rogotinsko-desanski župnik don Ivica Barišić je slavio sv. misu s ophodom ispred svečeve crkve na Rujnici u kojem je sudjelovalo 200-tinjak vjernika.

sv.-roko-rujnica-3-748x420

Tekst i slike: Likemetkovic

 

Share.

About Author

Comments are closed.