Crvena korona-lista prazni hotele od Brela do Gradca: vrata zatvaraju već krajem rujna jer im je većina rezervacija otkazana, preostaje samo čekanje

0

Ovogodišnju turističku sezonu hotelijeri s područja Makarske rivijere ocjenjuju onako nekom slabom trojkom, ali posezona im je, kako kazuju, jako upitna jer su zbog stavljanja Hrvatske na crvenu korona listu od strane Njemačke (tri hrvatske županije među kojima je Splitsko-dalmatinska), Velike Britanije, Austrije i Slovenije, već sada zabilježili otkazivanje rezervacija za rujan i listopad, tako da je posezona u hotelima od Brela do Gradca jako neizvjesna.

Prema riječima Marine Josipović, direktorice makarskog hotela “Park”, mjesec dana sezone, od 15. srpnja do 15. kolovoza, dobro je prošlo, a u hotelu je najviše bilo Nijemaca.

– Da nisu nastupile zabrane od strane Njemačke, Austrije i drugih država, mogli bismo imati iznadprosječnu posezonu. Međutim, sada nam je skoro cijeli rujan storniran, kao i dio listopada, za koji smo imali rezervacije grupa iz Njemačke, Austrije i Irske. Sada nam samo preostaje čekanje, pa svi čekamo da nam krene nabolje tako da uopće ne znamo do kada će nam hotel biti otvoren – kazuje nam Josipović.

Otkazali Skandinavci

Slična situacija je i u hotelu “Osejava”, čija nam je direktorica Ivana Pivac Ivandić kazala kako su na početku sezone prema rezervacijama mislili da će im hotel biti popunjen sa 70 posto Skandinavaca, koji su, nažalost, zbog epidemiološke situacije otkazali dolazak. Ništa bolja situacija nije ni sa posezonom.

– Sezona je doista bila loša pa nam je hotel bio pun auto gostiju, od Poljaka do Mađara, jer smo cijene noćenja smanjili za čak 60 posto. I u rujnu smo kao glavne goste trebali imati Skandinavce, a u listopadu grupe iz Njemačke, ali ništa. Svi su nam otkazali i za nas hotelijere se ova sezona ne može ni nazvati sezonom – govori nam Pivac Ivandić, dodavši da će hotel vrata zatvoriti najvjerojatnije početkom listopada.

U bivšoj tvrtki “Hoteli Makarska” i sadašnjoj “Imperial Riviera” ovog ljeta radio je samo hotel “Dalmacija by Valamar”, dok je hotel “Meteor” bio zatvoren zbog radova, a “Rivijera” je primila samo par grupa turista.

Prema riječima Joška Lelasa, člana Uprave “Imperial Riviere” i direktora makarske podružnice za turizam “Hoteli Makarska”, hotel “Dalmacija” je bio dobro popunjen, ali rujan i listopad ne donose ništa dobro.

– Budući da su brojne države stavile Hrvatsku na crvenu listu, rujan i listopad su nam većinom stornirani, tako da ćemo Dalmaciju zatvoriiti 26. rujna – govori Lelas, dodavši da se uskoro nastavljaju radovi na rekonstrukciji hotela “Meteor” koji će vrata otvoriti početkom sljedeće godine.

plaza.,.

Sigurna je neizvjesnost

Sezona u “Hotelima Baška Voda” još traje i ostvareno je minus 55 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema riječima Jakše Medića, predsjednika Uprave baškovoške hotelske kuće, rezervacija do kraja rujna ima, ali je upitno hoće li i one biti otkazane.

– Sada živimo iz dana u dan i iz tjedna u tjedan i to zbog epidemioloških mjera koje uvode države. Evo danas imamo 150 rezervacija u hotelu “Horizont” i to od strane Skandinavaca, Nijemaca, Hrvata i Poljaka. Imamo mi rezervacije i do konca rujna, a pitanje je hoće li biti otkazane tako da je sve neizvjesno. Osim toga, rujan nam je uvijek bio popunjen gostima iz Njemačke i Austrije, ali situacija je takva kakva je – ističe Medić, dodavši da je hotel “Slavia” vrata zatvorio u subotu 5. rujna, dok će “Horizont” raditi do kraja rujna.

“Medora hoteli” i ljetovališta Podgora također bilježe otkazivanja dolaska gostiju u rujnu i listopadu, a kako nam je kazala Marta Slišković, direktorica prodaje i marketinga, od objekata u sastavu tvrtke “Medora hoteli” i ljetovališta, kamp “Medora Orbis” započeo je s operativnim radom krajem svibnja, a hotel “Medora Auri” je ponovno otvoren 11. lipnja, nakon tromjesečne prisilne stanke uvjetovane pandemijom koronavirusa.

Oba objekta su još uvijek otvorena, a o “rezultatima poslovanja Društvo će, kao izdavatelj dionica koje kotiraju na uređenom tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj, o rezultatima sezone, obavijestiti zainteresiranu javnost na zakonom propisan način”.

– Nakon što je 20. kolovoza donesena odluka da je RH, odnosno Splitsko-dalmatinska županija, stavljena na crvenu listu Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Austrije kao rizično područje za zarazu koronavirusom, prekinut je dotadašnji pozitivni ”last minute” trend bukinga u kolovozu, te se značajno usporio ritam ulaza novih rezervacija i povećala stopa otkaza postojećih rezervacija u svim prodajnim segmentima za rujan i listopad. Dok je god ovakva odluka na snazi, teško je procijeniti volumen prodaje i očekivanu strukturu gostiju – kazala nam je Slišković, koju smo upitali kada “Medora hoteli” namjeravaju zatvoriti vrata.

Kako kaže, nakon konačnog definiranja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i ograničenja putovanja s emitivnih tržišta, donijet će konačnu odluku o datumu zatvaranja hotela “Medora Auri” i kampa “Medora Orbis”.

Bluesun: Rezervacije za rujan i listopad su predmet otkazivanja
Prema riječima Stjepka Šošića, direktora upravljanja prihodima “Sunce Hotela”, i u “Bluesun hotelima” u Brelima i u Tučepima zadovoljni su glavnom sezonom.

– Kao što smo nakon otvaranja naših hotela u lipnju i predvidjeli, srpanj i kolovoz su ipak bili iznad tadašnjih prognoza za Hrvatsku te smo u njima realizirali polovinu prošlogodišnjih noćenja. Pritom je kolovoz bio značajno bolji jer smo neke hotele otvorili u drugom tjednu srpnja, a nažalost niti jednom nismo bili u situaciji da otvorimo sve hotele. Zbog izraženog trenda last-minute rezervacija i kako bismo privukli što veći broj gostiju, išli smo s dodatnim popustima i benefitima tako da su i cijene bile nešto niže u odnosu na prošlogodišnje i planirane – rekao je Šošić, dok nam je Hrvoje Veselko, predsjednik Uprave “Sunce Hotela”, kazao da su i u “Bluesun hotelima” u Brelima i Tučepima rezervacije za rujan i listopad, nažalost, trenutno predmet otkazivanja, s obzirom na restrikcije emitivnih tržišta.

– Još uvijek aktivno promatramo situaciju i priželjkujemo relaksaciju restrikcija kako bismo i taj dio rezervacija uspješno odradili. Shodno dinamici rezervacija, dolazaka i otkazivanja, sukcesivno planiramo i posljedično zatvaranje hotela po destinacijama – kazao je Veselko, dodavši da je glavnina gostiju koji tradicionalno dolaze u rujnu u Bluesunove hotele u Brelima i Tučepima s njemačkog i austrijskog tržišta pa im trenutno važeće restrikcije s tih tržišta ne idu u prilog.

– U strukturi gostiju brojimo značajan broj Ukrajinaca, Hrvata, Čeha i Slovaka, dok najveći minus bilježimo s dosad najjačih avio tržišta poput Velike Britanije i Skandinavije – nadodaje Veselko.

Slobodna Dalmacija

 

Share.

About Author

Comments are closed.