MASLINA UPOLA MANJE: Ulje od 90 do 150 kuna

0

Sušno ljeto i visoke temperature ostavili su posljedice u dalmatinskim maslinicima gdje je urod gotovo prepolovljen.  Zbog lošeg uroda maslina uljare bi ove jeseni mogle ostati suhe, pa je realno za očekivati značajno poskupljenje maslinovog ulja-piše Slobodna Dalmacija.

Neće biti nestašice ulja, dapače ostale su i lanjske zalihe zbog izostanka turističke sezone, koje će se naći na tržištu i tako kompenzirati loše učinke ovogodišnje berbe. Ali sve su izglednije    veće cijene ulja i do pedeset posto, poglavito brendiranih sorti. Tako bi brednirano ulje moglo dosegnuti cijeni i do 150 kuna po litri  a ono u rinfuzi i do 90 kuna. Za razliku od dalmatinskih maslinika koje trpe posljedice dugotrajne suše, u Istri je situacija potpuno drugačija. Tamo je kiše bilo tijekom ljetnih mjeseci pa ondašnji maslinari ne očekuju lošiji urod niti posljedično manju količinu proizvedenog ulja.

– Količina je manja ali je kvaliteta dobra-ističu maslinari, koji očekuju da će cijena ulja na tržištu rasti zbog zakona ponude i potražnje, manja ponuda veća cijena.

Kad bi i u ovom trenutku kiša pala, popravilo bi se stanje u maslinicima jer do berbe ima još vremena. No, i to je dvosjekli mač jer će sa kišom navaliti štetnici, poglavito maslinova mušica, koja ubode plod masline, koji zatim truli i otpada sa grana. Stoga je za masline bolje da ostane ovako sušno razdoblje koje usporava mušicu bez obzira koliko bi korijenu bila potrebna kiša.

uljara

– Urod maslina će ove sezone biti manji jer se stabla još oporavljaju od posljedica mraza iz 2018. godine.  Ujedno, tu je i sušna sezona koja je na otocima i nekim priobalnim područjima također značajno umanjila urod. Kako se prava kiša ne očekuje još neko vrijeme može se reći da nas čeka jako loša sezona, ističe predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov.

Stoga se očekuje da će ove godine urod biti oko 50% od lanjskog koji je bio prosječan. Naravno, uz oscilacije po područjima i mikrolokalitetima., smatra Ljubenkov koji se ipak nada  da bi plod masline trebao biti kvalitetan jer suša u pravilu znači manje štetnika i bolesti.

– Istaknuti maslinari i uljari koji imaju brendirano ulje zasigurno će podići cijene nešto više od prosjeka jer će imati manje ulja koje redovito većinom prodaju poznatim kupcima. Ovo zahtjevnije razdoblje za sve poljoprivrednike treba sagledati kao prigodu za unaprjeđenje sustavnog i marketinškog pristupa tržištu.

Sada je više vidljivo da se treba ozbiljno promišljati i provoditi primjena organizirane proizvodnja putem zadruga. Taj poslovni oblik pruža važnu mogućnost da OPG-i u tom zajedničkom nastupu na tržištu imaju znatno povoljniju proizvodnju i sigurniji plasman, smatra Lordan Ljubenkov

predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Stanjem u maslinicima nisu zadovoljni ni maslinari udruženi u svoju udrugu „Mastrnka“, na području Kaštela.

– Stanje u maslinicima je dosta varijabilno i ovisi prvenstveno o mikrolokaciji na kojoj se nalazi svaki pojedini maslinik. Ova godina, usudili bismo se reći, obilježena je nizom vremenskih neprilika: topla zima, kišno proljeće (što je iznimno loše u vrijeme cvatnje), olujna bura u cvatnji, a u Donjim Kaštelima smo imali i jaku tuču koja je uništila i ono malo maslina na stablima. Pored navedenih vremenskih neprilika, cvjetna generacija maslinina moljca napravila je dosta značajne štete u maslinicima koji se nisu pravovremeno zaštitili od napada. Gotovo cijelo ljeto imali smo dosta intenzivan let maslinine muhe (i moljca). Da stvar bude gora, istekla je registracija jedinim sredstvima koja su imala učinkovito kurativno djelovanje na maslinovu muhu. Dakle, generalno, jako loša maslinarska godina, poručuju iz Mastrinke.

Zbog svega, dalmatinski maslinari teško mogu očekivati prosječnu maslinarsku godinu.

– Kvantiteta ove godine je lošija, no kvaliteta je iz godine u godinu sve bolja. Udruga već dugi niz godina intenzivno radi na edukaciji i savjetovanju maslinara i uljara-poručuju iz Mastrinke.

Stanislav SOLDO/SD

 

Share.

About Author

Comments are closed.