Odluku o nošenju maske u školama ministar Fuchs je prepustio lokalnim stožerima

0

Maskama u školama ipak bi moglo odzvoniti. Ministar obrazovanja je odluku o nenošenju prepustio lokalnim stožerima ovisno o epidemiološkoj situaciji oni mogu ukinuti tu obvezu, javlja likemetkovic.

Ova odluka stiže nakon pritužbi dijela roditelja koji ne žele da njihova djeca na nastavi nose maske. Ispred škole u Šibeniku neki su čak ovaj tjedan i prosvjedovali.

One mogu postati neobavezne jedino ako lokalni stožer sukladno lokalnoj epidemiološkoj situaciji odluči tako i to na razini škole”, rekao je jučer za RTL glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Iz platforme nastavnici.org poručuju da s ovakim odlukama ipak ne treba žuriti.

“Dakle, situacija se vrlo brzo može promijeniti. Imali smo primjer Otočca, koji je postao žarište i dok god su ovako visoke brojke, mislim da ne treba žuriti”, rekla je Ivana Valjak.

Trenutačno maske nisu obvezne za učenike od prvog do četvrtog razreda. Ako se u učionicima može osigurati razmak od metar i pol u višim razredima osnovnih škola, odnosno dva metra u srednjim između svih osoba, maske se ne moraju nositi ni tada.

“Šezdeset do sedamdeset posto škola može to poštovati. Problem je u nekim većim sredinama, kao što je to Grad Zagreb, pogotovo zato što je bio pogođen potresom. U srednjim školama je nešto kompliciranija situacija, jako mali broj škola može to poštovati”, kazao je Pavičin.

Prema posljednjim podacima 265 učenika je pozitivno na koronavirus, u samoizolaciji ih je više od 2200. Ta je mjera danas određena za četiri razreda u Zagrebu. Unatoč ovim podacima, škole još nisu žarišta.

“Imamo oboljele, djeca koja su se zarazila izvan škole a išla su u školu pa onda njihove kontakte stavljamo u karantenu, negdje ne negdje da, ovisno o tome jesu li bolesna djeca imala simptome, koliko su dugo bila u školi i raznim drugim faktorima pa ćemo vidjeti si vremenom hoće li škole postati nekakav izvor širenja infekcije za zajednicu”, rekao je u subotu epidemiolog Bernard Kaić za RTL.

Share.

About Author

Comments are closed.