U subotu Vita obilježava Dan ružičaste vrpce

0

Ove godine mjesec listopad dočekujemo posebno tužne. U kratkom razdoblju, našu udrugu napustile su i u možda bolji svijet otišle dvije naše aktivne članice.

Ovogodišnji Dan ružičaste vrpce, Mjesec borbe protiv raka dojke, neće biti isti. Sa suzom u oku, a tugom u srcu, ali zbog toga i još većom željom da probudimo vašu svijest o brizi za zdravlje, važnosti edukacije i ranog otkrivanja raka dojke, obilježit ćemo ove važne datume.

Nije ove godine mjesec listopad po mnogočemu isti kao prošlih godina, pa s pažnjom na epidemiološke mjere, obilježavamo datume kad svi skupa trebamo zastati i zapitati se dajemo li dovoljno sebe u nastojanje da redovitim pregledima spriječimo najgori mogući ishod bolesti, ili pak dajemo li sebe dovoljno za pomoć onima koji su oboljeli, te njihovim obiteljima.

dan ruzicaste vrpce

Zloćudni tumor dojke, najčešći zloćudni tumor kod žena, bolest je kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu dojke.
On je na prvom mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene. Prema posljednjim statistikama, u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre.
Svakog dana šest žena u Hrvatskoj saznat će da boluje od raka dojke.
Godišnje je to više od 2 tisuće, dok je prije samo 40 godina broj novooboljelih bio gotovo 3 puta manji.
Unatoč novim metodama liječenja, rak dojke  je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35. do  69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.
Iako je ta opaka bolest u visokom postotku izlječiva, jedini je lijek protiv nje pravodobno otkrivanje.

Svake godine, pa tako i ove, mi koje smo neke od bitki s tim neprijateljem prošle, molimo sve svoje sugrađane da se osvrnu, prvo na sebe same, a onda i na potrebe oboljelih. Svi možemo i imamo što dati, makar to bio pogled ili nakratko zastajanje pored naših štandova. Uzmite edukativne brošure dragi ljudi, dajte mlađima, neka ove društvene mreže budu korisno sredstvo prenošenja informacija koje možda i živote spašavaju.

Pozivamo vas sve da prošetate u ovu subotu, 03.10. 2020. godine, prvu subotu u listopadu kad udruga Vita obilježava Dan ružičaste vrpce. Uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera, izaći ćemo k vama ususret, na pločanskoj tržnici i na rivi ispred centra Konzum, u vremenu od 8-10 sati.

A s pločanske rive, u 10 sati u zrak ćemo pustiti 11 rozih balona za 11 naših dragih članica koje su svoju borbu izgubile, za naše preminule članice, od kojih su neke još prošle godine stavljale ružičaste vrpce svojim sugrađanima i dijelile edukativne brošure.

Podržite nas, obilježimo zajedno ovaj dan. Ako niste, nek baš taj dan u vama naraste želja i obveza bolje brige o svom zdravlju, volja i želja da svojim zanimanjem za tuđu potrebu date dio svog vremena za one koji su u borbi sa zloćudnim bolestima.

 

Voli vas vaša Vita

 

Share.

About Author

Comments are closed.