Hrvatski voćari zadovoljni otkupom i prodajom jabuka

0

Hrvatski voćari čije su voćnjake poharali proljetni mrazevi ipak su zadovoljni otkupom i prodajmo jabuka ove jeseni. Premda je riječ o značajno manjem urodu, procjene govore da je riječ o 55 tisuća tona, otkupna cijena se za sada stabilizirala na oko 4 kune za kilogram prve klase, pa se manji urod kompenzira većom cijenom te u konačnici i zaradom. Otkupljivači i proizvođači zadovoljni su iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda i prodajnom cijenom a apsolutni hit na tržištu ove sezone je rana sorta jabuka pod nazivom Gala, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, sklad domaćih proizvođača i potrošača narušava uvoz jabuka, uglavnom onih niže kvalitete, koje se već mogu naći na akcijama u trgovačkim centrima i po domaćim tržnicama. Najviše takve jabuke dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Poljske. Npr., uvoznici jabuke kupuju u Poljskoj po cijeni od oko 15 eurocenti (oko jedne kune) za kilogram da bi se kasnije naivnim kupcima prodavale po deset puta skupljoj cijeni.

Kako se Poljacima isplati prodavati jabuke po tako niskoj cijeni upitali smo Franu Ivkovića, jednog od većih hrvatskih proizvođača jabuka.

jabuka 1

Poljaci znaju koliko će godišnje proizvesti jabuka, koliko im je dovoljno za domaće potrebe a koliko izvoze. Sve je planirano. Viškove iznad tih količina daju u bescjenje da ne bi poremetili stabilnost vlastitog tržišta. Drugim riječima, oni će manjak prihoda od tako niske cijene kompenzirati većom cijenom na vlastitom tržištu-pojašnjava Ivković. Osim toga izvoz viškova jabuka Poljska potiče kroz takozvane prikrivene poticaje. Tako cijene jabuka na našem tržištu padaju a voćnjaci propadaju-rezolutan je Ivković, koji se ipak nada da ove jeseni neće doći do drastičnog pada cijene jabuka zbog uvoza.

Trenutačna cijena od četiri kune za kilogram prvoklasnih jabuka je realna-smatraju voćari. Ipak, manje od polovine uroda je jabuka prve klase dok je većina takozvana industrijska jabuka namijenjena za preradu.

– Visoki su troškovi proizvodnje jabuka. Evo ovog proljeća je mraz dosta toga uništio. Imamo voćnjaka gdje je na stablima ostalo tek nekoliko plodova pa se voćarima uopće ne isplati brati. Voćar ne može davati jabuke ispod cijene a četiri kune za kilogram je minimalno. To je cijena koštanja, kojom se mogu pokriti troškovi proizvodnje a samom voćaru ostaje nekih petnaest posto zarade. Sve ispod toga je čisti gubitak i problem za daljnja ulaganja-kaže Ivković.

jabuka 2

Čini se da u Hrvatskoj posljednjih godina dolazi do promjena u sortimentu jabuka. Proizvodnja najraširenije sorte jabuka Idared značajno smanjena s lanjskih 33.000 na oko 13.000 tona, dok je ove godine hit postala jabuka Gala, koja tek nalazi svoje mjesto u hrvatskim voćnjacima. Riječ je o relativno sitnoj jabuci crvene boje promjera oko 70 milimetara.

Ipak, kod proizvodnji jabuka, kao i ostalih voćnih vrsta, veliki problem postaju značajne klimatske promjene te česte elementarne nepogode, a hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče, te zaštita od mrazeva, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja. Posljednjih godina posebno je do izražaja došao problem nedostatka kvalificirane radne snage za berbu.

Podaci za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je uvezeno čak 9.000 tona svježe jabuke u vrijednosti od gotovo 6 milijuna eura, najviše iz Poljske – 4.252 tona u vrijednosti od 2,4 milijuna eura. U istom razdoblju izvoz je bio 1.752 tone vrijedne nešto više od jedan milijun eura, a najviše hrvatske jabuke završilo je na tržištu Velike Britanije – 712 tona, piše Slobodna Dalmacija.

Share.

About Author

Comments are closed.