MLADI PLOČANIN PAVO OREPIĆ POSTAO DOKTOR KOGNITIVNIH NEUROZNANOSTI!

0

pavo 1U četvrtak je mladi Pavo Orepić (27), „pločansko dite“, uspješno  obranio svoj doktorski rad na sveučilištu École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj (Švicarski Federalni Tehnološki Institut u Lausanni), osiguravši si titulu doktora kognitivnih neuroznanosti. I ne samo to. Nadležna komisija  ga je nominirala za najbolji doktorat godine! U četiri godine doktorskog studija, Pavo je istraživao tehnološki – inducirane promjene stanja svijesti kod zdravih ljudi, s naglaskom na istraživanje halucinacija „čujenja glasova“, koje se često javljaju u shizofreniji. Institut na kojem radi je razvio eksperimentalne metode u kojima su, koristeći isključivo tehnologiju, uspjeli kod zdravih izazvati razne halucinacije i iluzije, s ciljem identifikacije moždanih procesa koji uzrokuju takva izmijenjena stanja svijesti. U sklopu toga, Pavo je osmislio eksperimentalnu proceduru kojom je, kod zdravih ljudi, uspio izazvati blage halucinacije čujenja glasova. Naime, preko 70 posto ljudi koji pate od shizofrenije dnevno „čuju glasove“, i ti su glasovi, nažalost, većinom veoma negativni i agresivni, te kao takvi značajno ugrožavaju svakodnevni život oboljelima. S obzirom da je još uvijek velika nepoznanica kako takve halucinacije nastaju u mozgu, njihove metode liječenja su ograničene. Simuliravši takve halucinacije u kontroliranim laboratorijskim uvjetima, Pavin doktorat je napravio značajan korak ka njihovom razumijevanju, te će kao takav potencijalno pridonijeti i otkrivanju novih metoda njihovih liječenja. U sklopu doktorata, Pavo je napisao pet znanstvenih članaka koji su predani na objavu u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima.

pavo 2Mladi Pavo Orepić poznat je pločanskoj i široj javnosti. Dok je pohađao Opću gimnaziju u Pločama plasirao se u finale natjecanja za Najuspješnijeg tinejdžera Hrvatske. Prije doktorata, u Zagrebu je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, završio preddiplomski studij, a diplomski je završio u njemačkom Karlsruheru na Institut für Technologi. Svaki stupanj njegovog obrazovanja je bio izuzetno uspješan. U sklopu doktorata, također je proveo šest mjeseci radeći na dva projekta s rijetkim neurokirurškim pacijentima u Centru za neuromodulaciju u sklopu sveučilišta Ohio State University (OSU) u Sjedinjenim Američkim Državama. Nedavno, u ožujku 2020. godine., osvojio je nagradu na popularnom svjetski poznatom natjecanju „My thesis in 180 seconds“  koje su održalo u Lausanne. Riječ je o natjecanju koje se jednom godišnje održava u 90-ak država svijeta i u kojem doktorandi, u samo 180 sekundi, moraju jednostavnim jezikom temu svog doktorata objasniti neznanstvenoj publici.

Novopečeni doktor rođen je 28. ožujka 1993. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Pločama s odličnim uspjehom. Dugo godina trenirao je karate i majstor je crnog pojasa.  Hobi su mu putovanja, jer voli upoznavati nove ljude, sredine I običaje. Do sada je posjetio više od 20 zemalja u svijetu. Bavi se fitnessom I, kad mu obveze to dopušaju skijanjem. Zbog činjenice da je samozatajan, od njegovih najbližih saznali smo da odlično kuha!

Iskrene čestitke od uredništva portala rogotin.hr

 

Share.

About Author

Comments are closed.