Projektom „Zaželi i ostvarimo bolje sutra“ zaposleno osam žena

0

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Radost provodi projekt „Zaželi i ostvarimo bolje sutra“.  Projekt, čija je vrijednost 742.900,00 tisuće kuna, financira se  iz Europskog socijalnog fonda i provoditi će se 18 mjeseci, od čega je 12 mjeseci, period kada je osam žena  s gradskoga područja zaposleno, izravno pružanje usluge. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Ploče i Grad Ploče. Voditeljica projekta je Dajana Boras, koja već četiri godine uspješno provodi i prijavljuje  EU projekte osobne asistencije.

6..

Cilj je ublažavanje posljedica siromaštva i socijalne isključenosti, a zaposlene su inače teško zapošljive žene. Projekt pozitivno utječe na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i samih lokalnih zajednica, kroz smanjenje nezaposlenosti, koje će se tijekom trajanja projekta osposobljavati i usavršavati, kako bi poslije postale konkurentnije na tržištu rada. Osam zaposlenih gospođa brine se o ukupno 48 korisnika starije životne dobi, a usluga se sastoji od druženja, obavljanja kućanskih poslova, odlaska po namirnice i lijekove, pripremu obroka i slično, zavisno o potrebama krajnjih korisnika, koji svaki mjesec dobiju nekoliko kućnih potrepština osiguranih kroz projekt.

1..

Povratne informacije krajnjih korisnika su i više nego pozitivne, o čemu svjedoči koordinator projekta Pijer Čupić. „Korisnici znaju sami nazvati i reći da im se život pozitivno promijenio, zaista su zadovoljni zaposlenim gospođama i njihovom pristupu radu i toplini koja im se pruža. Ponekad zaboravimo koliko nam svima znači blaga i topla riječ kao i samo društvo, posebno u ovim zahtjevnim vremenima“ rekao je Čupić. Jedan gospodin koji se prijavio kao krajnji korisnik posvjedočio je kako, unatoč dobi od 90 godina, sam može brinuti o sebi, ali je primijetio da je postao veoma asocijalan i da rijetko komunicira s okolinom, te da mu je osiromašio vokabular pa mu je potrebno društvo. Neke starije gospođe su, pak, nakon dugog niza godina otišle na kavu i priuštile sebi takav „luksuz“.

2..

Dojmovi zaposlenih žena su također pozitivni. „Veoma sam zadovoljna poslom i nakon 15 godina rada u sezoni, što turističkoj što poljoprivrednoj, znam cijeniti ovakav posao. Stekla sam dojam da su razgovor i socijalna interakcija gotovo najvažnije za korisnike. Dakako, uz pomoć u kući, korisnicima treba pružiti razgovor i druženje jer ih je većina u samoći, odvojena od vlastite djece koja žive po svijetu te smo im mi ruka za društveni život”, rekla je  Verica Družijanić, dok njena kolegica Daliborka Krstičević želi zahvaliti svima što su prepoznali njihov socijalni status i omogućili im priliku da rade.

3..

„Lijep je osjećaj kad možeš pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna.  Na neki način me to ispunjava, moj duh, moju osobnost i želju da im dan za danom barem djelomično rasteretimo. Dovoljna je topla riječ i podrška. Svjesna sam da ćemo i mi ubrzo biti dio tog društva starijih. Zato pozdravljam ovaj projekt koji je omogućio nama ženama da se osjećamo potrebne i zadovoljne onim što radimo. Život čine male stvari i veliko srce“, poručila je Denisa Ostojić.

4..

Zadovoljstvo nije krila ni voditeljica EU projekata Udruge Radost Dajana Boras, koja je kazala: “Osim doprinosa lokalnoj zajednici, sretni smo zbog odaziva i povratnih reakcija naših gospođa, koje su veoma odgovorno i savjesno shvatile svoj posao i obveze. Između njih i korisnika uspostavljen je odnos povjerenja i uvažavanja, gotovo obiteljski. Projekt je zadovoljio sve krajnje korisnike, omogućio im lagodniji i kvalitetniji život unutar njihovih domova, te podigao svijest o socijalnoj osjetljivosti na području Grada Ploča. Nadamo se da će biti još ovakvih i sličnih projekata kojima možemo olakšati i uljepšati svakodnevni život naših sugrađana ali I doprinjeti smanjenju nezaposlenosti na našem području”.

5..

O ovoj temi možete čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti od petka ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.