EUROPSKE OZNAKE KVALITETE OSNOVNOJ ŠKOLI GRADAC

0

Krajem listopada eTwinning zajednica podijelila je najboljim projektima u Europi najviša priznanja – Europsku oznaku kvalitete. Projekti učitelja iz Osnovne škole Gradac – Josipa Jelčića „In verschiedenen Sprachen “ i Perice Šutić „Sigurnim korakom u školu 1“ prepoznati su na najvišem europskom nivou i jedni su od dobitnika ove prestižne nagrade, što potvrđuje kvalitetu e Twinning tima gračke škole, rada učenika i učitelja uključenih u projekte. Svi nagrađeni projekti objedinjeni su na zajedničkom mjestu, na kojem je istaknuto ime škole, učitelja i naziv nagrađenog projekta.

e t 1

Projekt “In verschiedenen Sprachen” proveden je povodom Europskoga dana jezika (26. rujna). Tijekom rujna i listopada 2019. učenici šestoga razreda upoznali su različite europske jezike. Uz to što su se okušali u govornoj i pisanoj komunikaciji na stranim jezicima, našli su se i u ulozi učitelja jer su za projektne partnere izradili pisane i videomaterijale s osnovama hrvatskoga jezika. Sudjelovali su u videokonferenciji s projektnim partnerima, izradili plakat, razglednice i online rječnik i elektroničku knjigu. U projektu je sudjelovao 351 učenik i 26 nastavnika iz Slovenije, Poljske, Francuske, Njemačke, Italije, Makedonije, Španjolske, Srbije, Češke, Turske, Mađarske, Grčke i Hrvatske.

e t 2

„Projektom „Sigurnim korakom u školu 1“ željeli smo razviti suradnju učitelja te ih osnažiti u primjeni digitalnih alata u nastavi te potaknuti na međusobnu suradnju i razmjenu iskustava. Naglasak je bio na suvremenim metodama poučavanja, aktivnom učenju, radionicama, učenju istraživanjem i rješavanjem problema te primjeni različitih vrsta igara u nastavnim / projektnim aktivnostima. U projektu je sudjelovalo 45 učitelja sa svojim učenicima iz Hrvatske i Srbije. Projekt je trajao cijelu školsku godinu, a neke od aktivnosti koje smo proveli su:  Svjetski dan čitanja naglas, Dan sigurnijeg interneta, Karneval, Dan ružičastih majica, Dan obitelji itd. Osmišljavali smo svoje priče i matematičko-logičke zadatke, zajedno pjevali i veselili se, družili se putem video konferencija. Tijekom projekta nastali su brojni nastavni materijali, digitalne knjige, video i audio zapisi, a koristili smo i upoznali mnoge digitalne alate i aplikacije za rad, pa smo tako radili svoje avatare, puzzle, značke, loga, neobične životinje, razne natpise, stripove i još mnogo toga“, rekla je Perica Šutić.

e t 4Europska oznaka kvalitete  je konkretno priznanje učenicima i školi za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima. Za učenike, ovo je poticaj i nagrada za uloženi trud, a za školu javno priznanje predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

Inače, u ožujku 2020.  OŠ Gradac dobila je oznaku eTwinning škole, kao jedna od 86 osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića u Hrvatskoj.  eTwinning je online platforma za provođenje europskih projekata, a sama nagrada kvalitete dodjeljuje se timovima u školama za provođenje projekata na nacionalnoj i europskoj razini. Nagrađene škole prepoznate su kao predvodnici u područjima: digitalna praksa, praksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja i promicanje praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima. eTwinning tim u gračkoj školi činili su profesori Josip Jelčić i Ana-Mari Gnječ, psihologinja Branka Perić i učiteljica Perica Šutić.

e t 5Nova nastavna godina započela je lijepim vijestima – projekti profesora Josipa Jelčića “In verschiedenen Sprachen” i “Ich kann Deutsch!” koje je profesor provodio prošle školske godine s tadašnjim učenicima šestih i sedmih razreda OŠ Gradac i PŠ Drvenik i projekti učiteljice Perice Šutić  iz PŠ Brist „Sigurnim korakom u školu 1“ i „My day in the quarantine“, nagrađeni  su Nacionalnom oznakom kvalitete!

Nacionalna služba za podršku ocijenila je da su tijekom provedbe ovih  eTwinning projekata korištene pedagoške inovacije i u razredu i tijekom provođenja nastave na daljinu. Ostvarena je odlična suradnja i komunikacija među  partnerskim školama, a tijekom provođenja projekata korišten je veći broj web alata koje su  koristili učenici. Rezultati projekata i diseminacija projekata kvalitetno su predstavljeni  i u TwinSpaceu i na mrežnim stranicama škole. Rezultati evaluacije su vidljivi u Twinspaceu.

e t 3

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.