Jure Jovica – 45 godina umjetničkog stvaralaštva

0

Gotovo svako jutro ili popodne dolazi u svoj atelje u zgradi Pučkog otvorenog učilišta i stvara umjetnička djela. Trenutačno radi tri slike s omiljenim, primorskim motivima, maslinama, trupama, lađama, suhozidima i puteljcima koji vode kroz neretvanski krš, jer se upravo tako, kroz igru svjetla i sjene, može najbolje izraziti. I to radi već 45 godina. Pločanski umjetnik Jure Jovica, ukratko, je dobri duh Pučkog otvorenog učilišta, pokretač Likovne kolonije i autor preko četiri tisuće ulja na platnu koja su našla svoje mjesto diljem svijeta. Likovna kolonija „stara“ je već više od dva desetljeća i već odavno je prerasla lokalne okvire i dobila međunarodni karakter. Njeni dosadašnji sudionici stvorili su preko 950 likovnih ostvarenja, koja se čuvaju za buduću galeriju u Pločama. „U Pločama je rođena jedna divna likovna priča, koja se brzo proširila diljem Hrvatske i šire. Za taj uspjeh velike zasluge pripadaju i iznimnom ljubitelju Likovne umjetnosti Dragi Krstičeviću, u vrijeme stvaranja Kolonije ravnatelju Narodnog sveučilišta. Ideju su prihvatili i predstavnici Grada Ploča, koji su financijskom podrškom omogućili trajanje ove vrijedne tradicije. U početku je Kolonija trajala pet dana, a zadnjih godina jedan dan, u skladu s financijskim mogućnostima“, rekao je Jovica i istaknuo kako se u skoro vrijeme planira izdavanje Likovne monografije „20 godina Likovne kolonije U Pločama“. Ove godine Kolonija, zbog posebnih okolnosti, nije održana, što ne znači da tradicija neće biti nastavljena iduće godine.

jure a

jure b

jure c

jure e

Ovaj talentirani Pločanin, rodom sa Staševice, do sada je imao sedam samostalnih i bezbroj zajedničkih izložbi. Od samog početka svog stvaranja neprekidno je prisutan u likovnom životu neretvanskoga kraja, Hrvatske i šire, a sudionik je brojnih likovnih kolonija u domovini i BiH. Dobitnik je vrijednih nagrada, među kojima treba istaknuti prvu nagradu na „Intergrafici“ u Zagrebu za likovni ciklus 13 ostvarenja u sastavu autorskog zidnog kalendara za 1987. godinu u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske. Na izložbi neprofesionalnih likovnih stvaratelja, kao predstavnik Hrvatske, u Beogradu je 1989. dobio plaketu s diplomom grada Beograda za svoj rad „Pred oluju“, koja je bila u opusu od 13 djela za zidni kalendar te godine. Neretvanski likovni krug, čiji je Jovica sudionik, dobitnik je Gradn prixa za 2006. godinu na 22. Susretu neprofesionalnih likovnih stvaratelja Hrvatske u organizaciji Hrvatskoga sabora kulture. Uz brojna druga priznanja, Jure Jovica je i dobitnik nagrade Grada Ploča za 2006. godinu.

Slikarstvo je zavolio kroz osnovnu školu, a sve sve je „kriva“ povijest“ i karta s turskim osvajanjima. Tako vjerno ju je napravio da je učiteljica pomislila kako ju je kopirao. U 22-oj godini počeo se ozbiljnije baviti slikarstvom. „Godine 1975. pok Vicenco Popović držao je Školu crtanja u POU i pozvao me. Danas ne mogu zamisliti život bez slikanja, jer me ispunjava i omogućava mi da se izrazim. Posebno me veseli kad ljudima pružim ono što žele“, kaže Jovica.

1 jure jovica u svome ateljeu

2 jure jovica medju slikama iz fundusa 1

3 jure jovica medju slikama iz fundusa 2

Njegovi prijatelji i kolege za njega će reći kako je u svome likovnom opusu uvijek na platna znao prenijeti ono što duboko ćuti, zbilju i maštu istkanu iz ljepota svoga životnog okruženja, te da jasnim i poznatim načinom, te mirnoćom i skladom prenosi veličanstvenost, jednostavnost i neuništivost dalmatinskoga krša, mora, Neretve, šipka i masline. Doživljavaju ga kao osebujnu i rijetko stvaralačku osobu, koja je definirala osoban izraz, koji svoje izvorište crpi u podneblju pod kojim je rastao, razvijao se i sazrijevao.

Priču o Juri Jovici možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti od petka ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.