TRIDESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU: „BLAGO SVAKOME KOJI SE BOJI GOSPODINA, KOJI NJEGOVIM HODI STAZAMA!“

0

DON-PETAR-MIKICKad je žena trudna moli Boga da se dijete zdravo rodi. Čim se rodi počinju snovi o  njegovoj karijeri, pokušavajući ostvariti svoje neispunjene želje ne gledajući sklonosti djeteta. Dogodi se da dožive razočaranja jer dijete nije zainteresirano za ono što se od njega očekuje. Ne privlači ga ni glazba ni sport. Teško je uskladiti roditeljske želje, te djetetove sklonosti i rad. I tako sve ostade u snovima.

Naslušali smo se priča o sportskim trenerima – izbornicima. Jedne hvale, druge kude. Kod sastavljanja momčadi trener mora dobro poznavati sklonosti pojedinih igrača, te ih postaviti na odgovarajuće mjesto kako bi na najbolji način doprinjeli uspjehu momčadi.

Budite vjerni u malome, da biste zadobili veliko

Crkva poziva vjernike da imaju srce usmjereno prema vječnoj domovini koju svojim životom trebaju zaslužiti.

Bog je gospodar i izvor života. Čovjek može svoj život obogatiti ili ga upropastiti. U tom duhu razmišljamo prispodobu o talentima.

Poslušajmo riječi psalmista: „Blago svakome koji se boji Gospodina, koji njegovim hodi stazama! Plod ruku svojih ti ćeš uživati, blago tebi, dobro će ti biti“. (Ps.128.1-3.).

Budimo ustrajni na stazama Božjim, te vjerni u malome da bismo zadobili veliko. Današnje liturgijsko čitanje nas poziva da živimo „kao djeca svjetlosti i djeca dana“, te da to svojim životom odražavamo.

Bog nam je povjerio svoja dobra, te želi da ona i plodove donose. Ono što ćemo kao nagradu za dobro upravljanje darovima dobiti, nadilazi sva naša očekivanja, jer: „Uho nije čulo, ni oko vidjelo, ono što je Bog pripravio onima koji ga ljube“.

Našli smo se ponekad pred nekim zadatkom i uplašili se govoreći: „Ja to ne mogu“. Dugo smo oklijevali, sve dok nas prijatelj nije uvjerio da mi to možemo i nagovorio nas da se prihvatimo posla. Posao je dobro obavljen, a mi vječno zahvalni prijatelju bez čije potpore ne bi uspjeli.

Bez rizika nema profita. Tko se boji vrana, neka proso ne sije. Sve je to narodna mudrost koja nam pomaže u ostvarenju naših zadataka.

Sramota je prokockati dato nam povjerenje. U sportu se to može i popraviti kad nam se pruži druga šansa, ali u životu nema druge šanse – jednom se živi.

Najbolji trener može dobro sastaviti momčad, ali ako se pojedinci ne zalažu i ne ispunjaju zamisli, već počnu solirati – igrati po svome, teško će se postići pozitivan rezultat. Ako kojim slučajem i dođe, oni svojeglavi budu kažnjeni – u slijedećoj utakmici isključeni iz momčadi.

Bog dijeli talente i očekuje da opravdamo povjerenje. Duhovna investicija je nešto ponajbolje: „Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac, ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkopavaju niti kradu!“. (Mt.6.20.).

Bog obdaruje sve ljude. Svaki je čovjek rođen u drugačijim okolnostima i u različitim obiteljima. Zbog toga su i utjecaji na njega drugačiji, pa su i plodovi različiti.

Za uspješno postizanje cilja potrebna je dobra suradnja s milostima koje nam Bog pruža. Potrebno je povjerenje u Boga, jer mi često plovimo nepoznatim smjerom i molimo tražeći savjet: „Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša“.

„Tko napaja druge, sam će se napojiti“

Bog od nas traži marljivost i darežljivost. Naporan rad i stjecanje dobara ne isključuje našu obvezu darežljivosti: „Tko dijeli obilato, sve više ima, a tko škrtari, sve je siromašniji. Podatna duša nalazi okrepu, i tko napaja druge, sam će se napojiti“. (Izr.11.24-25.). Veće posjedovanje zahtijeva veću velikodušnost, kao i veću odgovornost kod korištenja tih dobara. Tko je svjestan toga, pa se u skladu s tim i ponaša, dobro gospodari darovanim mu talentima.

U prvom čitanju iz Knjige Mudrih izreka govori nam se: „Tko će naći ženu vrsnu? Više vrijedi ona nego biserje. Muževljevo se srce uzda u nju i blagom neće oskudijevati. Ona mu čini dobro, a  ne zlo, u sve dane vijeka svoga… Osim brige za svoj dom, nikada ne zaboravlja siromahe i vrlo je osjetljiva na potrebe drugih. „Siromahu dan svoj otvara, pruža ruke nevoljnicima“. (Izr.31.10-13.).

Tako se mora ponašati svaki kršćanin. To znači dobro gospodariti s talentima. Ne kaže se uzalud i u našem narodu da „žena drži tri ugla kuće“, što će reći da je bez nje neshvatljiva opstojnost doma.

Tvoj uzor neka bude Krist, a ne oni koji se hvale svojim dostignućima do kojih su došli „mutnim poslovima“. Ne teži za reklamama. Bogu koji vidi u tajnosti sve je poznato.

Ne zavidi onome koji je dobio više. Kome je više dano, od njega će se više i tražiti. Budi skroman. Gospodin će biti zadovoljan tvojim učinkom i nagradit će te. „U malome je bio vjeran, nad mnogim ga je postavio“.

Gospodar ne daje talente slugama da ih čuvaju, već da ih umnože. Dobro razmisli kakav je tvoj stav povjerenim ti talentima? Najgore što bi mogao učiniti je da ih zakopaš. Ti to nećeš učiniti, zar ne?!

Ova liturgijska godina se bliži kraju. Čitanja nas potiču na razmišljanje o posljednjim stvarima. Ne smijemo se predati jalovoj pasivnosti.

Naša radost mora biti vedra – obojena nadom, puna pouzdanja u Gospodina.

Bog traži vjernost i angažman „u malome“, a to znači u svakodnevnim običnim stvarima.

Share.

About Author

Comments are closed.