NOVI HIT IZ PLOČA: udari po pinati i pokupi darove

0

Koliko ste puta bili u dilemi što nekome pokloniti za rođendan imendan, momačku, djevojačku zabavu. Da to bude nešto originalno, nesvakidašnje, što će sve iznenaditi i oduševiti, o čemu će se još dugo pričati. Rješenje za sve vaše dvojbe je piñata, (piñata) ukrasna igračka puna iznenađenja. Da dobro ste čuli piñata jednako iznenađenje.

Piñata je šuplja igračka, ukrašena po želji slavljenika, koja se puni slatkišima ili nečim drugim, može bočicama žestokog pića, svime što vam u datom trenutku padne na pamet. Na vrhuncu slavlja se razbije i na iznenađenje svih iz nje ispadaju darovi.  Iako se najviše povezuje sa Meksikom, piñata je u Europu stigla zapravo iz Kine u 14. stoljeću. U prijevodu sa talijanskog riječ piñata ( orgin. pignatta) bi značila ” zemljana posuda za kuhanje” što ne čudi budući da su se stoljećima pinjate radile od glinenih posuda.

1 pinata

Sve pinjate se oblikuju ručno, procesom kaširanja (ljepljenje komadića novinskog papira na napuhani balon) ili spajanjem komada tankog kartona u željeni oblik, nakon čega se ručno ukrašavaju, najčešće krep papirom. Tako ukratko izgleda procese izrade pinjate u što smo se i sami uvjerili u proizvodnom pogonu u Pločama, koji je u sklopu poduzetničkog inkubatora otvorila Neretvaka, Danijela Jovica Barbir.

Tako pinjate u obliku likova iz crtića, hit serija, životinjskih lica boca alkohola vodke i gina, rastu i razvijaju se u inkubatoru u Pločama pod Danijelinim spretnim rukama koje oživljavaju stari papir dajući mu novi život.

– Iz pinjate za djecu ispadaju slatkiši a iz pinjate za odrasle umjesto bombona ispadaju bočice s omiljenim alkoholnim pićima-reći će nam danijela koja ipak punjenje pinjate prepušta slavljenicima koji će u konačnici odlučiti o tome.

3 pinata

U malim bočicama je nekoliko litara raznih alkoholnih pića, pa svi  štapove u ruke i zabava može početi. Samo treba odlučiti tko će prvi razbiti pinjatu. Danijela daje i štap za razbijanje, no treba junački udariti po njoj jer kaširani papir onako malo tvrđi da može izdržati punjenje.

A pinjate za najmlađe se načešće ne razbijaju već imaju trakice smještene pri dnu pinjate koje se na proslavi potežu, jedna po jedna. Sve su trakice labavo pričvršćene osim jedne koja, kad ju dijete povuče, otvara dno pinjate kroz koje slatkiši ispadnu.

Ovakve pinjate su idealne za vrtiće i proslave u zatvorenom prostoru, a najbolje je to što slavljeniku ostaje piñata za uspomenu.

Svaka piñata može biti na potezanje trakica, samo je pri naručivanju potrebno naglasiti da želite tu varijantu pinjate-naglašava Danijela.

Ipak, pinjate za djevojačke zabave su najtraženiji proizvod iz radionice u Pločama. Igra sa pinjatom  je zamišljena tako da se uzvanici na zabavi okupe u krug  oko pinjate, koja se objesi o strop.  Slavljenik započinje igru. Uzvanicima se stavi povez oko očiju, daje im se štap i zavrti ih se ukrug da im se oteža pronalaženje pinjate, a cilj je udarcem štapom razbiti pinjatu. Svaki igrač ima dva do tri pokušaja, a igrači se izmjenjuju dok se piñata napokon ne uspije razbiti. Iz pinjate tada ispada sadržaj, slatkiši ili nešto drugo što svi uzvanici sakupljaju.

4 pinata

Među dovršenim piñatama posebno se ističe korona virus, koji će također ukrasiti nečiju rođendansku zabavu. Što će se u njega napuniti ne zna se. Za pretpostaviti je zaštitne maske za lice koju su nam postale svakodnevnica.
Danijela Jovica Barbir, jedina je Dalmatinska koja kroz pinjate ističe svoju kreativnost i maštovitost. Posao od ideje do finalnog proizvoda zaokružila je otvaranjem vlastitog obrta

Pinataland Dalmacija.

  A kako je sve krenulo pitamo Danijelu ?

– Ideja za proizvodnju piñata došla prije nekoliko godina, nakon neuspješnog pokušaja da naruči pinjatu nećaku za rođendan. Na tržištu u to vrijeme nije bilo proizvođača piñata pa se odlučila sama okušati u izradi jedne. Iako je bila daleko od savršene, piñata je odmah postala hit među prijateljima i rodbinom, priča nam Danijela.

5 pinata

I tako malo po malo rođendan za rođendanom, skupila je pozamašan katalog piñata, a krug vjernih kupaca koji ju je svojim idejama redovito inspirira u kreiranju još ljepših, kvalitetnijih i originalnijih piñata za sve vesele prigode širio se.

Ovdje valja naglasiti da je svaka piñata napravljena ručno, s puno truda, strpljenja i ljubavi.

U procesu izrade reciklira se velike količine papira i kartona što Danijelu dodatno motivira zarad.

– Iako je korona umnogome pokvarila planove svima, pa tako i meni, ne mogu se požaliti, jer postoji značajan interes za ovim proizvodima, koji se prodaju čim se izrade. Bilo je i situacija kada sam morala odbijati narudžbe, jer jednostavno nije bilo vremena da ih dovršim. Ljudi sami dolaze s kreativnim idejama i tako nastaju proizvodi, priča Danijela, kojoj za jednostavnije igračke treba oko  sat ili dva vremena dok se oko onih zahtjevnijih zna pozabaviti po nekoliko sati rada.

Do sada je izradila oko 200 različitih oblika igračaka. Naručuju se za najrazličitije prigode, za dječje rođendane, djevojačke zabave, momačke večeri i u sličnim veselim prigodama, otkriva nam Danijela, koja se ovim poslom počela baviti prije otprilike šest godina, u prizemlju svoje kuće u naselju Banji. Prije godinu dana otvorila je obrt, a od polovice travnja je u proizvodnom pogonu Poduzetničkog inkubatora Ploče. Surađuje s nekoliko igraonica i trgovina od Splita do Dubrovnika, a u poslu joj pomaže još jedna djelatnica.

Pinata potječe iz Kine, odakle ju je u četrnaestom stoljeću donio venecijanski istraživač i trgovac Marko Polo. No, Europljani su ubrzo zaboravili na tu temu i tradicija se preselila preko oceana. Naime, španjolski konkvistadori ponijeli su pinjate sa sobom u Meksiko. Činjenica da su srednjoamerički narodi poput Asteka također prakticirali ovu tradiciju također je pridonijela njihovom potpunom zaboravu. Zapravo su sredinom prosinca razbili lonce za proslavu rođendana boga Vicilopochtlija. Prema povijesnim zapisima, meksička tradicija piñata započela je u sjevernom gradu Acolaman, blizu Mexico Cityja. Danas je to neodvojivi dio meksičke kulture.

2 pinata

Acolman, grad utemeljitelj meksičke tradicije piñata, od sredine prosinca od 1985. organizira godišnji Svjetski sajam pinata. Sajam je otvoren i uključuje održavanje kulturnih događanja, besplatne radionice u kojima se posjetitelje podučava kartografiji, natjecanja u pinjati i završava zajedničkom proslavom Les Posadas.

Kako nastaje piñata:

Za pinjatu su potrebni: balon, novinski papir, brašno, kist, samoljepljiva traka, uže, škare, salvete u boji, kolaž papir, karton. Za početak se napravi ljepilo od brašna i vode kojim se komadi novinskog papira lijepe na balon. Potrebno je pokriti cijelu površinu u više slojeva ostavljajući da se svaki sloj osuši sve dok piñata ne postane tvrda. Zatim se uzme skalpel kojim se izreže vrh a balon pukne. Kroz otvor umetnite se zatim piñata puni.

Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.