Nick Kosovich povezao ulaštene parkete dvorana u Los Angelesu i mekane oblutke žala u Zaostrogu

0

Strast za životom, za događajima, za življenjem punim plućima, za kretanjem, stvaranjem, povezivanjem ulaštenih parketa dvorana u Los Angelesu s oblucima zaostroškoga žala, sve je to satkano u Nicku Kosovichu, neumornom, aktivnom, svjetski poznatom plesaču koji ovih dana korača Zaostrogom, mjestom svojih korijena, kako kaže, ne samo dalmatinskih, već “ilirskih”.

Riječ koja određuje, jedna riječ koja može zamijeniti opis i objašnjenje. Za Nicka je to riječ strast.

I ovih dana, u kišom okupanom Zaostrogu, uz covid mjere, Nick je, uz glasnu glazbu, doplesao do mula, i kao prava zvijezda pozirao, pomno obraćajući pažnju na detalje, detalje vlastitoga izgleda ali i vizure i okruženja do kojeg mu je jako stalo. Slike njegova Zaostroga. Neumorno istražuje samosatan, knjige, selo, maslinike, paralelno iznoseći svoje stavove o svjetskoj krizi i velikim zavjerama, o teškoj situaciji u plesnoj umjetnosti, o modalitetima rada u ovom trenutku i potrebom da je aktivan i prisutan 24 sata dnevno. Priče se pretvaraju u stvarnost, stvarnost u priče…. U turističkom uredu oblači se u nošnju kakvu su nosili njegovi preci, uči dalmatinske riči, i često izgovara “Dalmatinac sam”!

1.. 2.. 3.. 4..

Bogatu karijeru i dalje bogati, organizira razne platforme kako bi se pomoglo plesačima i umjetnicima, sad je u Los Angelesu, gdje surađuje sa svjetski poznatim umjetnikom glazbenikom Dinom Zonićem iz Sarajeva i ponosno prikazuje kako njegova petogodišnja kći pleše uz maestra, sad je “na svom” terenu, u Zaostrogu, pa u Dubrovniku s planovima za sljedeći Pearl Adriatic, planira za Ukrajinu, i nema točke, samo sljedeće!

Ali, kad mu spomenete korijene, Nick zastane i sjećanja naviru:„Davši obećanje svojoj baki da ću posjetiti korijene i obnoviti zidove stare kuće, u mojim ranim 50-im godinama, 23. rujna 2016., u svitanje smo doplovili u dubrovačku luku. Ne mogu opisati osjećaje koji su me tada obuzeli. Očaran viđenom ljepotom, rekao sam: Dalmatinac sam! Ovo je moj dom! Upitao sam se – zašto su moji preci uopće napuštali ovoj kraj i ovu ljepotu? Šetajući gradom, upijajući teksture, boje, mirise, poslušao sam i gitaristu na uglu, poželio kupiti cd, a onda sam u razgovoru saznao da smo iz iste loze! I tako, počneš primjećivati razne znakove na svom putu traganja za korijenima. Prezimena koja su u mojim korijenima su Kraljević, Kosović,  Alfirević ,Matutinović,  Despot..“, kazuje Nick.

5.. 6.. 7.. 8..

Ali prava uzbuđenja za njega su tek uslijedila dok se prema zidinama bakine kuće obrasle bršljanom u starom selu probijao vijugavim putem kroz maslinike i kamena zdanja. Tamo je upoznao rođake koji su mu pričali o prošlosti i sadašnjosti toga prostora, a želeći zabilježiti komadić iskustva producirao je nekoliko kraćih video materijala o starom selu, Zaostrogu, samostanu.

„Nezaboravna iskustva podijelio sam sa svojom obitelji, pa su mi roditelji prošle godine posjetili Zaostrog i dobili hrvatsko državljanstvo.  A sad to čekamo sestra i ja! Nakon doživljenih iskustava, koja me i dalje preplavljuju, moja odluka da obnovim staru obiteljsku kuću još je čvršća. Zaostrog je mjesto velikoga potencijala, pa razmišljam i o nekom drugim investicijama“, otkriva nam ovaj plesni sudac, učitelj plesa i dugogodišnji član International Traveling Consultant u Arthur Murray Franchize Dance Studio. Plesao je s Tatum O Neal, a partnerica mu je bila i Vivica A.  Fox . Koreografirao je brojne plesne točke, plesne filmove, a bio je i nominiran za nagradu Emmy.

9.. 11 12 14

Plesom se počeo baviti još u osnovnoj školi, a danas zajedno s plesnom partnericom i životnom družicom Lenom uživa međunarodni ugled u svijetu standarnih plesova. Natjecali su se, između ostalog, na sedam svjetskih plesnih natjecanja i u nekoliko kategorija i pobijedili. Ostvario je više  uloga u filmovima ( Mango Tango, Shall We Dance, Let It Be Me, Everyone says I Love You, Blue In The Face ), gostovao je u brojnim TV emisijama. Veliku popularnost zadobio je sudjelovanjem u  Plesu sa zvijezdama, u dvije sezone kao plesač partner, te kao koreograf. Ističe kako je ples jezik cijelog svijeta i da svi plešu. Za Nicka, bez glazbe, plesa i kulture, samo smo zombiji.

Sa suprugom Lenom, vlasnik je i dizajner poznatoga brenda Le Nique. Kreiraju kostime za vrhunske plesače te za televizijske emisije Ples sa zvijezdama, Jeste li za ples..te su nagrađivani za dizajn. Koorganizator je  Adriatic Pearl Dubrovnik,  međunarodnog natjecanja u latinsko-američkim i standardnim plesovima – na kojemu sudjeluju plesni parovi iz više od 50 zemalja svijeta.

15

Svoja promišljanja o plesu, ali i o životnim stavovima iznio je u knjizi” What You See Is Not What You Do”. Ideja o pisanju knjige nastala je tijekom radionice koju su vodili Nick i Lena, kada im je jedan polaznik predložio da sve svoje ideje stave na papir.  Knjiga potiče izgrađivanje gledišta o  zajedničkom stvaralaštvu kroz ples, što se može iščitati iz izjave: „Svi mi trebamo manje vremena provesti tražeći idealnog partnera, već sami trebamo biti idealan partner. Takve izjave primjenjuju se i na životne odnose bez obzira gdje se nalaziš, čak ako si na drugom dijelu svijeta, udaljen od svog partnera, ti i dalje možeš vjerovati, ako se poboljšaš, da kad se vratiš radiš na boljitku“.

16

Nick je neprestano okružen glazbom, vrlo profiliranog ukusa, smatra da je vrlo važno posvetiti pažnju izboru glazbe i načinu na koji je slušamo. U  svemu pronalazi holistički pristup – energija zvuka je, smatra on, nevjerojatno moćna, od manipulacije u ratne svrhe tijekom povijesti, do opasnog slušanja koristeći  slušalice nesvjesni zbivanja oko sebe

nick i supruga

No, nošen mišlju da ljudi sami trebaju izabrati svoju sudbinu, Nick se trenutačno svjesno prepušta nostalgiji, znajući da je došao doma. Iako je rođen u Wollongongu, NDW Australija, odrastao u Perthu, a živi u Los Angelesu. Otac Tony Kosovich   i majka Margaret Kraljevich rođeni su u WA, ali su djedovi Stipe Kraljevich i Nikola „Ćurkov” Kosović rođeni su u Zaostrogu, odakle su migrirali u Perth 30-tih godina prošloga stoljeća. Gdje će životni putovi odvesti Nicka nemoguće je predvidjeti, ali je sigurno da će mjesto gdje se „duša i tijelo povezuju s prirodom i zajednicom“ i gdje se „prepoznaje podrijetlo i korijen“ zauvijek ostati usidreno u njegovome biću.

Priču o Nicku Kosovichu pročitajte u tiskanom izdanju sutrašnje Slobodne Dalmacije.

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.