Rebalans 2020 i Proračun 2021: Za vladajuće realni, za oporbu lažiranje

0

Gradski vijećnicu u Pločama većinom su glasova usvojili proračun za 2021. godinu u iznosu od 75 milijuna kuna, kao i rebalans ovogodišnjega proračuna od 77 milijuna kuna. Ukupni prihodi po rebalansu veći su za preko 12 milijuna kuna u odnosu na ukupno planirane prihode po prvom rebalansu za ovu godinu usvojenom u lipnju. U okviru proračuna za iduću godinu, porez i prirez na dohodak, kao najizdašniji proračunski prihod jedinica lokalne samouprave, planiran je u iznosu većem od 23 milijuna kuna i u ovaj iznos su uključena planirana sredstva iz fonda fiskalnog izravnavanja u iznosu od 10,5 milijuna kuna.

1..

Rebalans i proračun vijećnicima je predstavio gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević (SDP), a vladajući i oporbeni vijećnici imali su potpuno suprotna mišljenja o njima. Najduža rasprava vodila se oko rebalansa. Krstičević je istaknuo kako je u njega integriran proračunski manjak od 8,3 milijuna kuna. Zbog mogućnosti da, kako je rekao, bude nekih nejasnoća, iznio je određena pojašnjenja zbog stavki koje se nalaze u rebalansu a neće se moći realizirati. Pri tome je naglasio kako se mora poštivati načelo uravnoteženosti prihoda i rashoda i određene stavke moraju biti planirane. „To je nužnost, to je ono oko čega svaki put raspravljamo. To nisu lažna obećanja i nitko zbog toga neće imati štete“, izjavio je i izvijestio vijećnike u kojoj su fazi pojedini projekti.

2..

Krešimir Vejića (HDZ) smatra da se svake godine ponavlja ista situacija. „Od 2017. do 2019. godine akumulirani manjak porastao je s 2,1 milijun kuna na 8,3 milijuna kuna, što znači da smo uspjeli povećati minus u gradskom proračunu za četiri puta. Istovremeno u zadnje tri godine imamo deset milijuna kuna prihoda od fiskalnog izravnavanja što je 30 milijuna kuna. U prvih 11 mjeseci ove godine ostvarili smo 49 milijuna kuna prihoda, a u prosincu bi trebali ostvariti još oko 30 milijuna kako bi pokrili minus. Do sada smo prodali gradskoga zemljišta u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna a do kraja godine taj iznos se treba povećati na 14 milijuna kuna. To je čisto lažiranje kako bismo fiktivno zatvorili minus“, rekao je Vejić i podsjetio kako je u programu izgradnje komunalne infrastrukture planirano 33,8 milijuna kuna, a da je do početka prosinca realizirano 20 milijuna kuna.

oporba

Slična rasprava vodila se i oko proračuna za 2021 godinu. Za vladajuće je on realan i razvojan. Krstičević je najavljivao realizaciju niza projekata, među kojima je kapitalni projekt aglomeracije Ploče, vrijedan preko 200 milijuna kuna. HDZ-ovi vijećnici Krešimir Vejić, Krešimir Šunjić, Jelena Kiš i Marjan Scipioni pak smatraju da je proračun nerealan i predizborni, da se opet planira prodaja gradskog zemljišta u vrijednosti od 14 milijuna kuna, da se određene stavke planiraju reda radi, te da proračun neće biti realiziran. Rasprava je u nekoliko navrata bila jako nervozna pa su vladajući podsjećali oporbu koliko se pojelo i popilo u vrijeme bivše vlasti, dok je oporba uzvraćala da su se četiri sadašnja vijećnika vladajuće koalicije „uhljebila“ u gradskoj upravi, što se nikada prije nije dogodilo. Oporba je predložila 13 amandmana, ali svi su odbijeni.

Share.

About Author

Comments are closed.