Održana misa polnoćka u crkvi Presvetog Trojstva u Rogotinu

0

Polnoćka ili Misa polnoćka katoličko je misno slavlje kojim započinje Božić. Slavi se noću obično u ponoć ili u večernjim satima Badnjaka  24.25. prosinca.

Zbog pandemije koronavirusa i  pooštrenih mjera donijeta su dodatna ograničenja pa je ove godine misa polnoćka održana znatno prije ponoći.

1.. 2..

Maske,dezinfekcija ruku na ulazu i obavezan razmak obilježili su ovogodišnju polnoćku. No sve to nije spriječilo mještane Rogotina da u ovoj tihoj i svetoj noći pohode svoju župnu crkvu te se skrušeno, radosno , u snazi ljubavi i zajedništva pripreme za rođenje Spasitelja.  „Bilo je već teških vremena, ali vjeru našem narodu nitko ne može ugasiti.“ Takvi i slični komentari mogli su se čuti ispred crkve od mještana koji su zbog spomenuti ograničenja i zabrana ostali ispred crkve odakle su pratili misu.

3.. 4..

Misu je predvodio župnik don Ivica Barišić. U svojoj propovijedi je istaknuo kako je  najjednostavnija istina je da je Bog bogat, da nas je obdario,čovjeku je sve darovano, i vrijeme i život i talenti. Sve što imamo sve je darovano.  Najvažnije stvari u životu su najjednostavnije, i njih je jako teško otkriti.  Čovjek je biće koje najvažnije stvari otkrije najkasnije, ako ih uopće otkrije.

5.. 6..

“Kad je Bog htio stvoriti ribu, obratio se moru,  kad je Bog htio stvoriti drveće obratio se zemlji. Kad je htio čovjeka stvoriti okrenuo se sebi. Ako iz vode izvadiš ribu ona će umrijeti, list kad se otrgne od stabla suši se. Kad izvadiš drvo iz zemlje umire. Slično tome kad se čovjek odvoji od svoga Stvoritelja, on živi biološki ali iznutra umire. Stvoreni smo da živimo u njegovoj prisutnosti. Možemo i moramo biti povezani s njim jer samo s njim postoji život. Sjetimo se da je voda bez ribe još uvijek voda, ali riba bez vode je ništa tlo bez stabla je još uvijek tlo ali drvo bez tla je ništa . Bog bez čovjek je još uvijek Bog,ali čovjek bez Boga je ništa! „ – poručio je don Ivica.

7.. 8..

Pučki pjevači svojim su pjevanjem posebno uzveličali sinoćnju polnoćku na kojoj su se mogli čuti stihovi nekih od najljepših hrvatskih Božičnih pjesama.

9.. 10

Tekst i slike: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.