„GRADAC za mlade obitelji“ – održana završna konferencija milijunskog projekta

0

Općina Gradac i Dječji vrtić „Gradac“ organizirali su , u dvorištu Dječjeg vrtića Gradac, završnu konferenciju projekta „GRADAC za mlade obitelji“ – aktivnosti cjelodnevnog boravka djece, sufinanciran u sto postotnom iznosu (gotovo 1,2 milijuna kuna) iz Europskog socijalnog fonda iz Programa učinkoviti ljudski potencijali. Gradac za mlade obitelji“ projekt je kojim je Općina Gradac, uz dosadašnji šestosatni program, uvela desetosatni boravak djece u vrtiću uz mogućnost besplatnog pohađanja 3 programa – engleskog jezika, sportskog i glazbenog programa.

Projekt koji je započeo u rujnu 2018. godine približio se završetku provedbe, a Općina Gradac već spremno čeka objavu novog poziva. Kroz projekt je zaposleno ukupno 5 osoba, nabavljena didaktička oprema, krevetići za djecu, oprema za sportski, glazbeni i engleski program, opremljena kuhinja vrtića, ured za odgojiteljice i stručne suradnike, izrađene su majice s logom projekta za svu djecu i tete itd.

Uslijed pandemije COVID-19 te poštujući sve mjere i preporuke nadležnih tijela, određene projektne aktivnosti  morale su se prilagoditi novonastaloj situaciji pa su tako izostala i okupljanja roditelja na priredbama u dječjim vrtićima u Drveniku i Gradcu na temu Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje koje su se održale u listopadu, te za božićne blagdane u prosincu prošle godine.

image3

„Iznimno sam ponosan i sretan što je jedan od prvih dobivenih EU projekata na području općine Gradac „Gradac za mlade obitelji“ čija vrijednost iznosi 1.183.690,70 kn

Tim projektom, uz dodatni sadržaj i urbaniziranje općine, smo omogućili roditeljima da oboje rade i tako privređuju za svoju obitelj.

Također, djeci smo pružili bolju skrb jer smo ih kroz sami projekt učili većoj samostalnosti, s obzirom da su djeca spavala u vrtiću, te socijalnoj interakciji, jer su bili više okruženi drugom djecom.

Nadalje, djeca su razvijala i specifična znanja i vještine pošto su kroz program cjelodnevnog vrtića učila engleski jezik, glazbenu kulture te su imali sate tjelesnog odgoja.

Projekt je službeno gotov, međutim Općina samostalno nastavlja provoditi sve ono što smo dosad provodili kroz EU projekt, te se intenzivno pripremamo za prijavu na novi natječaj koji je već raspisan, a gdje ćemo produljiti rad vrtića i u Drveniku, te tako roditeljima na području cijele općine na taj način olakšati i pomoći“, rekao je Matko Burić, načelnik Općine Gradac.

image2

 

„Ova ambiciozna inicijativa kojoj je osnovni cilj podrška kvaliteti rada u našim vrtićima je omogućila proširenje ponude vrtića kroz dodatne verificirane kraće programe ( program engleskog jezika , sportski program i glazbeni program ), a istovremeno organizaciju 10-osatnog programa u centralnom vrtiću i usluge logopeda.

U središtu inicijative projekta bili su moduli profesionalnog razvoja i vrlo praktičnih rješenja za podršku odgojiteljima , roditeljima i djeci. Pri tome naglasak je stavljen na kvalitetu interakcija koje oblikuju živote djece , dok mi kao odgojni radnici postajemo znatiželjni i zainteresirani da se upustimo u ovu jedinstvenu i hrabru inicijativu ili projekt.

Kao osoba koja vodi ovu odgojno-obrazovnu ustanovu , spoznajem da mi u ranom djetinjstvu ovih malih bića pridonosimo postavljanju temelja za uspjehe u životu. Poučavanje i skrb za djecu je velika odgovornost , izazov , obveza , ali istovremeno i neizmjerno zadovoljstvo. Zadovoljstvo je tim veće što se taj rad osnažuje i što su djeca više uključena i zainteresirana za njega.

Naš zadatak je pomaganje u stvaranju svijeta u kojem djeca mogu postići svoj puni potencijal i u konačnici izrasti u sretne i zdrave pojedince , koji su spremni suočiti se sa izazovima današnjeg  složenog okruženja.

Svo to želimo postići kroz rad s djecom koji je za njih ugodan i uspješan , u kojem oni istražuju i traže način kako graditi partnerstvo na relaciji obitelj-zajednica , a u konačnici i izgradnju društva kakvog želimo u budućnosti. Njihov zdrav razvoj je temelj za obrazovna postignuća , odgovorno građanstvo , buduće uspješno roditeljstvo i ekonomski razvoj. Rezultat svega je dobitak za sve nas“, izjavila je Dražena Radonić, ravnateljica Vrtića u Gradcu, najavivši nastavak ove lijepe priče..

„Vođenje projekta „Gradac za mlade obitelji“ preuzela sam samo par mjeseci prije kraja provedbe projekta kojeg je zapravo od samog početka, više nego uspješno, vodila Iva Vujčić, Viša stručna suradnica za projekte i EU fondove Općine Gradac.

Provedba ovakvog projekta predstavlja veliko zadovoljstvo i dodatni poticaj za daljnja ulaganja u podizanje kvalitete života na području općine Gradac, a Općini Gradac, načelniku Buriću i njegovim suradnicima želim puno uspjeha u daljnjim prijavama i provedbama projekata koji će se financirati sredstvima Europske unije“, istaknula je Nikolina Mrdalj, voditeljica Projekta..

 

Share.

About Author

Comments are closed.